Scholen in de rij voor haringsmaakles
APELDOORN – Jongeren moeten weer leren haring eten, vindt het Nederlands Visbureau. Daarom gaat de promotieorganisatie de komende tijd op honderden basisscholen zogenoemde haringsmaaklessen geven.
De aftrap werd maandag gegeven op basisschool De Gong-Matendonk in Apeldoorn. In de klas werd het verhaal over haring verteld. Daarna gingen kinderen zelf hapjes maken en proeven.
Haring is volgens het Visbureau een van de meest gegeten vissoorten in Nederland. Toch is de traditie van het haring happen langzaam aan het verdwijnen. Het aantal jongeren dat haring eet neemt af en meer dan de helft van de haringeters is ouder dan 50 jaar.
„Kinderen eten te weinig haring doordat ze het haring happen niet van huis uit meekrijgen. Hun ouders eten vaak geen haring”, zegt Lisette Wassenaar van het Visbureau. „Toch blijkt uit een blindproeverij dat kinderen haring juist heel lekker vinden door de zilte smaak en de zachte structuur. Ook staan jonge kinderen open voor nieuwe en bijzondere smaken.”
Volgens de organisatie bevat haring onder meer veel omega 3-vetzuren die belangrijk zijn voor een goede gezondheid. Ook is de vis rijk aan de vitamines A, B, C, D en E.
Voor de haringsmaaklessen hebben zich inmiddels 800 klassen ingeschreven, verspreid over heel Nederland. De lessen worden gegeven door plaatselijke vishandelaren of supermarktondernemers. Er is aandacht voor de vangst, de historie en de gezondheidsaspecten van haring. Daarna gaan de kinderen zelf aan de slag.