Zoeken naar de zeearend
In de eerste aflevering van de serie ”Natuur als avontuur” gaan de neven Cors en Wout van Nieuwkoop op zoek naar de zeearend rond het Lauwersmeergebied.
Hét startpunt voor een gezin met kinderen is het activiteitencentrum aan de Groningse kant van het Lauwersmeer. Het is helaas alleen op zondagen en in de schoolvakanties geopend. Wie een goede introductie van het gebied wil krijgen, moet dus in een vakantie met kinderen naar het nationaal park gaan. In het gebouw draait een korte film waarin de historie van het gebied wordt verteld en wat er allemaal te zien valt. Ook is er volop foldermateriaal te verkrijgen.
Het speelbos naast het activiteitencentrum is duidelijk nog in ontwikkeling, maar kinderen die lang in de auto hebben gezeten kunnen er wel even hun energie in kwijt. Bijvoorbeeld door het bouwen van een boomhut.
Direct gaan wandelen is ook een optie. Eerlijkheidshalve moet worden gezegd dat de wandeling door het Ballastplaatbos naast het activiteitencentrum niet het ultieme Lauwersmeergevoel geeft. De typering die het nationaal park op zijn website bezigt, ”Vogelparadijs op vroegere zeebodem”, komt beter tot uiting door het meer rond te rijden. Dat kan met de auto, maar ook op de fiets. Beheerder Guido Lek: „Het is voor mensen uit Groningen een sport: rondje Lauwersmeer fietsen. Dat is zo’n 42 kilometer.”
Het volledige artikel en meer foto’s kunt u vinden in Pluspuntbijlage van zaterdag 5 mei.
Wat is er nog meer te doen in de buurt van het Lauwersmeer?
In Lauwersoog vertrekt de veerboot naar Schiermonnikoog. Het hele eiland is nationaal park.
In Pieterburen bevindt zich de bekende zeehondencrèche van Lenie ’t Hart.
In Ulrum staat de hervormde kerk waar de Afscheiding onder leiding van ds. H. de Cock begon.
Zoutkamp was vroeger een vissersdorp aan de Lauwerszee. Het visserijmuseum herinnert daaraan.
Heeft u nog tips wat je in de buurt van het Lauwersmeer kunt doen? Geef dat dan alstublieft als reactie hieronder aan andere lezers door.