„Markten kijken vooral naar Griekenland”
AMSTERDAM (ANP) - De uitslagen van de verkiezingen in Griekenland en Frankrijk hebben de zorgen over de schuldencrisis maandag weer vergroot. Aandelenbeurzen zakten diep in het rood en de koers van de euro daalde tot het laagste niveau sinds eind januari.
Marktpartijen kijken vooral gespannen naar Griekenland, zei econoom Joost Beaumont van ABN Amro. „Het wordt heel moeilijk om daar een stabiele coalitie te vormen, die doorgaat met de hervorming van de economie. Dat is echter wel een voorwaarde voor de uitkering van de hulpleningen van Europa en het IMF.‘’
Onduidelijkheid over de nieuwe Griekse regering kan de zorgen over de schuldencrisis weer vergroten. Het is volgens Beaumont echter de vraag of de spanning weer zo hoog zal oplopen als vorig jaar november.
,Een groot deel van de Griekse schuld is afgeschreven en de schuld zit nu voor het merendeel bij publieke partijen. Daarmee is de angel van het Griekse probleem, als bedreiging voor de Europese bankensector, er redelijk uitgehaald. De discussie over een eventueel vertrek van de Grieken uit de euro kan zeker negatieve gevolgen hebben, maar de grootste risico’s voor de banken zijn weg.'‘
De nieuwe Franse president François Hollande wordt ook met argusogen bekeken. Hij liet in de campagne duidelijk weten geen heil te zien in de bezuinigingsdoctrine die Duitsland volgens hem voor de eurozone heeft ontworpen. Hij beloofde enige tijd geleden als president opnieuw te gaan onderhandelen over de strengere Europese begrotingsregels, maar zwakte die uitspraken later af.
Volgens Beaumont is het daarom afwachten hoe ver Hollande wil gaan. ,De vraag is niet of Hollande de Franse overheidsfinanciën op orde gaat brengen, maar hoe. Ook hij heeft beloofd het Franse tekort volgend jaar terug te brengen tot 3 procent. Daarnaast wil hij afspraken voor economische groei; daar is op zich niets op tegen.’‘
De eerste test is het bezoek van Hollande aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Uitspraken van de nieuwe president over een grotere rol voor de Europese Centrale Bank (ECB) in de strijd tegen de schuldencrisis zullen daar niet in goede aarde vallen. Merkel heeft echter wel aangegeven enkele ideeën voor de stimulering van groei te ondersteunen.
,Merkel moet op zoek naar een nieuw evenwicht in de relatie met Frankrijk’', aldus Beaumont. ,Problemen in dat proces zullen door de markten niet goed worden ontvangen. Maar dat weet Hollande ook. Hij heeft geen enkele behoefte aan meer onrust over de schuldencrisis.”