Gemeenten gevoelig voor crisis
AMSTERDAM – Gemeenten kunnen in zeer zwaar weer komen in het geval van een crisis. De lokale belastingen moeten in dat geval met tientallen procenten omhoog.
Dat blijkt uit de stresstests die Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven hebben laten uitvoeren. De resultaten werden maandag gepresenteerd door onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek.
De vier steden lieten als eerste gemeenten in Nederland de effecten van een aantal doemscenario’s op hun eigen huishoudboekjes en die van hun burgers doorrekenen. In Breda wordt er momenteel ook onderzoek gedaan.
Belangrijkste conclusie uit de stresstests is volgens directeur Jules Theeuwes van SEO dat gevolgen van verschillende crisissituaties per gemeente aanzienlijk uiteenlopen. Zo is Amsterdam bijvoorbeeld erg gevoelig voor een vastgoedcrisis. Dat zou de gemeente in vijf jaar tijd 400 miljoen euro kunnen kosten.
De gevolgen van een vastgoedcrisis zijn voor Amsterdam financieel gezien heftiger dan een humanitaire ramp, een grote korting van de rijksbijdrage en een nieuwe economische dip.
In Rotterdam zullen de gevolgen van een sociaaleconomische crisis groot zijn. Door de samenstelling van de beroepsbevolking zijn de financiële gevolgen van mogelijke crisissituaties in de Maasstad het grootst. In het SEO-model verliest de gemeente in vijf jaar tijd 90,5 miljoen euro in het geval van een financiële crisis. Dat kost elke Rotterdammer 148 euro.
Amsterdam moet 82,5 miljoen bezuinigen om in het geval van een financiële crisis de begroting sluitend te krijgen. Dat kost in vijf jaar tijd 105 euro per inwoner. In Den Haag en Eindhoven blijft het verlies beperkt tot respectievelijk 32,5 en 3,5 miljoen euro. Eindhoven zegt dat de gemeente een reservepot heeft van 70 miljoen euro. De gemeente noemt dat „vrij krap.”
Bij grote banken is het al langer een goed gebruik om de gevolgen van mogelijke crisissituaties door te rekenen. De vier grote gemeenten zijn de eerste overheidsinstellingen die hun financiële rekbaarheid hebben laten onderzoeken.