Nederland herdenkt oorlogsslachtoffers (met fotoserie)
RIJSWIJK – Nederland heeft vrijdagavond de burgers en militairen herdacht die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Om acht uur ’s avonds was het stil, ter nagedachtenis aan de gevallenen.
De nationale herdenking was op de Dam in Amsterdam. Op het plein waren ongeveer 20.000 mensen aanwezig. Voorafgaand aan de stilte legden Koningin Beatrix en prins Willem-Alexander een krans bij het monument.
Meteen na de 2 minuten stilte droeg de 16-jarig Charlotte Fontijne haar gedicht De stilte spreekt voor. Veteranen en oorlogsslachtoffers legden kransen. Vervolgens hield burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam een toespraak.
Van der Laan prees de mensen die „ondanks terreur en angst” de moed opbrachten in verzet te gaan. „Wanneer wij op onze beurt niet bereid zijn in onze dagen - in alle vrijheid - op te komen voor de gerechtigheid waar die in de verdrukking zit, kunnen wij hier net zo goed n¡et staan.”
Op veel andere plaatsen in Nederland waren vrijdagavond ook herdenkingen. Onder meer op de voormalige fusilladeplaats Waalsdorpervlakte in Den Haag, in het voormalige kamp Amersfoort, op militaire begraafplaatsen en op de Grebbeberg in Rhenen, waar in mei 1940 hevig werd gevochten, waren plechtigheden.
Bij het Herinneringscentrum kamp Westerbork werd traditioneel de uit het kamp afkomstige klok geluid. Enkele duizenden mensen liepen een stille tocht over het kampterrein van het voormalige Durchgangslager. Vanuit het kamp werden in de Tweede Wereldoorlog ruim 100.000 mensen afgevoerd naar de Duitse vernietigingskampen.
Tijdens de herdenkingen was het luchtverkeer aangepast, om. Zo kregen vliegtuigen voor het gehele Nederlandse luchtruim tussen 20.00 en 20.03 uur geen startverklaring. Arriverende vliegtuigen moesten de landing uitstellen.