Rotte appels plukken in Rotterdam-Zuid
ROTTERDAM – ”Operatie waslijn” is een goedgekozen naam voor de grote politiecontrole gisteren in de Rotterdamse wijk Pendrecht. „We pikken de vuile was ertussenuit en maken zo de wijk schoner.”
„Ioewiet!” Door een harde, korte sirene schiet agent Arno rechtop. De automatische kentekenplaatherkenning (ANPR) heeft een auto geregistreerd waar wat mee aan de hand is. Onmiddellijk geeft de agent aan zijn collega’s op de motor door om welke auto het gaat. Die gaan erachteraan, gaan voor de Volkswagen rijden en laten hun stopbord zien.
Ondertussen heeft Arno op de computer bekeken waarom de ANPR aansloeg. „Kijk, het rijbewijs van de eigenaar van deze auto is ingenomen. Als die persoon nu achter het stuur zit, heeft hij een groot probleem.” De verkeersagent zit met zijn apparatuur in een witte bestelbus, uitgerust met vier camera’s van het ANPR-systeem. „Ik kan zo in beide richtingen kentekens scannen.”
Veel tijd om te praten heeft de politieman niet, want de volgende ‘klant’ meldt zich al. „Deze persoon moet nog bijna 5000 euro aan belasting betalen. Dat zal hij ter plekke moeten afrekenen, anders wordt zijn auto in beslag genomen.” Arno vindt het ANPR een ideaal systeem. „Je haalt er alleen de rotte appels mee van de weg. Automobilisten die alles keurig voor elkaar hebben, kunnen doorrijden.”
Bij de controle vlak bij metrostation De Slinge loopt volontair Daniël Driessen (36). Volontairs zijn burgers die op vrijwillige basis ondersteunende werkzaamheden verrichten. De auto’s die door de motoragenten naar de controlepost worden gebracht, krijgen van Daniël een plekje aangewezen. „Ik werk voor 20 tot 24 uur per week als conducteur bij de RET”, vertelt Daniël. „In mijn vrije tijd help ik regelmatig bij dit soort controles.”
Politievrijwilliger Fred (26) spreekt de bestuurder van een aan de kant gezette auto aan. „Mag ik uw rij- en kentekenbewijs even inzien?” In tegenstelling tot Daniël –die alleen een geel hesje over zijn jas draagt– is Fred in uniform gekleed. „Ik ben een zogeheten executieve vrijwilliger. Momenteel volg ik een versnelde politieopleiding. Ik heb daarom meer bevoegdheden dan een volontair.”
Na een korte controle blijkt de door Fred aangesproken bestuurder zijn boete juist deze week te hebben betaald. Hij mag weer verder rijden. Dat is niet bij alle automobilisten het geval. Een gezinnetje staat meer dan een uur stil om het geld voor een openstaande boete bij elkaar te krijgen van familieleden. Pas als de boete helemaal is betaald, mogen ze verder rijden.
Een jonge automobilist heeft minder geluk. Hij heeft een celstraf uit te zitten en wordt in de boeien geslagen. „Hij moet veertig dagen zitten”, fluistert Daniël. De jongeman laat het gelaten over zich heen gaan.
Even later is er opschudding. Een jongen met een petje gaat ervandoor. In een onbewaakt ogenblik rent hij de Melissantstraat in. Twee agenten sprinten erachteraan. Een motoragent en een politiebus volgen. De controle stagneert. Deze aanhouding gaat voor. Een paar minuten later komt de politiebus aangereden met de vluchteling.
Operationeel coördinator Sylvester is tevreden over het verloop van ”Operatie waslijn”. „Pendrecht was ooit een Vogelaarwijk en stond bekend als de op een na slechtste wijk van Nederland. Nu gaat het hier weer de goede kant op. Om ervoor te zorgen dat dit zo blijft, houden we dit soort opschoonacties.”
De politie Rotterdam-Rijnmond houdt elke maand een grootscheepse controle ergens in de regio. Sylvester: „Dat kan dus de ene keer op Goeree-Overflakkee zijn en de volgende keer in Vlaardingen.”
Pendrecht was gisteren aan de beurt omdat het wijkteam de laatste maanden een toename van de criminaliteit in de wijk constateerde. Het aantal woninginbraken, overvallen, straatroven, drugsdelicten en auto-inbraken nam weer toe. Sylvester: „Door deze actie kunnen de buurtbewoners zien dat we dat serieus nemen en er wat aan doen.”
Twee andere volontairs proberen het aantal auto-inbraken te verminderen. Bij auto’s waarin ze waardevolle spullen zien liggen, bevestigen ze een flyer onder de ruitenwisser. „Zo zijn we niet alleen regressief bezig, maar ook preventief”, glimlacht Sylvester. De volontairs die actief zijn rond de controle genieten zichtbaar van het werk. Daniël: „Je krijgt een mooi kijkje in de keuken van de politie.”