Hulpverlening mag Liberia vrij binnen
Humanitaire organisaties krijgen vanaf woensdag vrije toegang tot heel Liberia. Daarvoor hebben de Liberiaanse regering en de twee rebellenorganisaties zondag in de Ghanese hoofdstad Accra een akkoord getekend. De partijen zullen er ook voor zorgen dat de organisaties in de door hen gedomineerde gebieden veilig kunnen werken.
Volgens de speciale VN-gezant voor Liberia, Jacques Klein, is de overeenkomst een „test voor de oprechtheid” van de verschillende partijen in het conflict. Volgens de Amerikaanse diplomaat treedt de maatregel morgenavond om 24.00 uur in werking, zodat regering en rebellen tijd hebben om hun manschappen op de hoogte te stellen.
De West-Afrikaanse vredesmacht in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia is zaterdag versterkt met 110 militairen. De Nigeriaanse soldaten landden met een VN-vliegtuig en trokken direct op naar het centrum van de stad.
Terwijl bijna alle rebellen uit Monrovia zijn verdwenen, probeert de bevolking wanhopig aan voedsel te komen. Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties begon zaterdag op vijf plaatsen in de stad met de distributie van levensmiddelen. Vrijdag mislukte dit, omdat inwoners van de stad elkaar dreigden te vertrappen.
Na maanden van onderhandelingen lijken de twee Liberiaanse rebellengroeperingen en de regering eindelijk een vredesverdrag te sluiten. Met hun uitspraken probeerden de bemiddelaars vooral de grootste rebellenbeweging van het land, Liberianen Verenigd voor Verzoening en Democratie (LURD), onder druk te zetten. De organisatie claimde op het laatste moment hoge posten in de nieuwe regering en legde daarmee een bom onder de besprekingen. De internationale gemeenschap vindt dat leden van de strijdende partijen geen hoge posities in de nieuwe regering mogen bekleden.
De LURD-onderhandelaars eisten onder meer de posten van vice-president en parlementsvoorzitter voor zich op. „Of wij krijgen die functies, òf wij hervatten de strijd, en alles moet opnieuw beginnen”, aldus een vertegenwoordiger van de rebellen. De eisen waren tegen het zere been van Mose Blah, de tijdelijke president van Liberia, die de onderhandelingen verliet en zonder commentaar terugvloog naar Liberia.
Uiteindelijk bonden de LURD-onderhandelaars zondag in door niet langer aanspraak te maken op het vice-presidentschap. In ruil daarvoor maken de strijdende partijen wel kans op de post van parlementsvoorzitter. Volgens een direct betrokkenen waren de vredesbesprekingen daarmee „gered”.
In de Liberiaanse hoofdstad Monrovia ontvingen de inwoners het laatste nieuws met enige voorzichtigheid. In dertien jaar oorlog hebben zij al veel gebroken beloften en mislukte vredesverdragen gezien. Wel was het er zondag voor het eerst in lange tijd rustig. In het weekeinde kwam de distributie van hulpgoederen op gang, zodat de hongerige bevolking langzamerhand kan proberen het gewone leven te hervatten.