Balkenende: Jezus is Gods Zoon
„Jezus is de Zoon van God, Die voor ons is gestorven en uit Wiens inspiratie wij kunnen leven.” Het was het antwoord dat premier Balkenende zaterdag tijdens het Flevo Festival gaf op vragen van jongeren, aldus een woordvoerder van het festival.
De premier was uitgenodigd om iets te vertellen over ”Idealen en politiek”. „Hoe ik politiek wil bedrijven, is niet los te zien van hoe ik in het leven sta”, zei hij. „Kiezen in je geloof kan niet los worden gezien van je verdere keuzes in het leven.”
Idealen zijn als sterren aan de hemel, aldus de premier, verwijzend naar een uitspraak van de 19e-eeuwse Amerikaanse politicus Carl Schultz. „Je kunt ze niet vastpakken met handen. Maar net als zeevaarders, kun je ze wel als gids gebruiken. En als je op hen koerst, bereik je uiteindelijk je bestemming.”
Mijn idealen, vervolgde hij, „worden bepaald door mijn geloof. Het geeft mij richting en houvast. Het maakt je ook weerbaarder tegen kritiek. Het relativeert je eigen plek. Je staat er niet alleen voor. Je kunt verder kijken dan het hier en nu.”
Het christelijk geloof onderscheid zich volgens Balkenende van andere geloven, „omdat het uitgaat van onvoorwaardelijke betrokkenheid van God bij ons mensen. Een betrokkenheid die we niet kunnen verdienen. Wij hoeven ons niet naar God toe te vechten. Hij is naar ons toegekomen. Genade van een liefdevolle Vader.”
Wat de premier betreft, hoeft de ”C” van het CDA geen andere invulling te krijgen. „De christelijke uitgangspunten van het CDA, zoals verantwoordelijkheid en rentmeesterschap, zijn in 2003 nog even bruikbaar als in 1980. Het CDA is sociaal en waardevast. Vanuit vaste waarden op zoek naar nieuwe wegen voor een betere toekomst. Dat is dus mijn ideaalbeeld: een toegepast geloof, waarbij we elkaar niet de maat gaan nemen, maar proberen ons in te zetten voor de medemens.”
Het huidige kabinet zal het homohuwelijk en de euthanasiewetgeving niet terugdraaien, verduidelijkte Balkenende na vragen uit de zaal. „In een rechtsstaat kun je niet om de paar jaar de wetgeving veranderen en verkregen rechten terugdraaien.” Na afloop van zijn toespraak kreeg de premier een staande ovatie.
Het festival in het Brabantse Liempde trok dit jaar 10.880 bezoekers, iets meer dan vorig jaar. Het vierdaagse gebeuren zal de komende jaren echter moeten professionaliseren om te kunnen blijven bestaan, zegt woordvoerster H. Beugelink. „We draaien nu nog elk jaar verlies.” Gezien de bezoekersaantallen verwacht ze echter dat het Flevo binnen een paar jaar uit de rode cijfers zal zijn.