Aanval Taliban eist levens na bezoek Obama
KABUL – Een aanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul heeft woensdag aan minstens zes mensen het leven gekost. In het zwaarbeveiligde gebied waar internationale organisaties zoals de VN kantoor houden ontplofte een autobom, meldde het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Ooggetuigen meldden later nog meer explosies.
De aanval gebeurde kort na het onaangekondigde bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama. Volgens de politiechef van Kabul was een verblijf van buitenlandse gasten het doelwit. De meeste slachtoffers waren volgens de functionaris burgers. Eén bewaker kwam om het leven.
In de Amerikaanse ambassade gingen alarmen af en werd het personeel gesommeerd dekking te zoeken, meldde AFP. Het Franse persbureau heeft een vestiging naast de ambassade.
De Taliban claimden snel de verantwoordelijkheid voor de aanslag. Volgens een woordvoerder van de radicaal-islamitische organisatie liet een strijder zijn auto voor een militaire basis ontploffen. Aan de weg waar de aanval plaats had zijn meerdere Amerikaanse legerbases, gastenverblijven en kantoren gevestigd.
Obama arriveerde dinsdag in Afghanistan voor een onaangekondigd bezoek, dat samenviel met de eerste verjaardag van de liquidatie van Osama bin Laden. De leider van al-Qaida, die onder meer verantwoordelijk wordt gehouden voor de terreuraanslagen op het World Trade Center en het Pentagon, werd in Pakistan doodgeschoten door Amerikaanse commando’s.
Tijdens zijn bezoek ondertekende president Obama samen met met ambtsgenoot Hamid Karzai een verdrag dat de militaire en civiele relaties in de tien jaar na 2014 regelt. De Verenigde Staten blijven ook na de aftocht in 2014 nauw betrokken bij Afghanistan. In dat jaar komt er een einde aan de NAVO-missie in het land, die eind 2001 begon als reactie op de aanslagen van 11 september. Afghanistan geldt voor de VS straks als een „belangrijke bondgenoot buiten de NAVO”, een status die het land deelt met onder meer Australië, Israël, Japan en Zuid-Korea. Het nieuwe verdrag laat de mogelijkheid open dat na de terugtrekking in 2014 toch nog Amerikaanse militairen in Afghanistan blijven om troepen te trainen en „de resterende gedeelten” van terreurgroep al-Qaida te bestrijden.
Een jaar na dato stelde Obama in een toespraak die live op televisie was dat de overwinning op al-Qaida in Afghanistan „binnen bereik” is. De Taliban, die tot 2001 de macht hadden in het land, riep hij op het verzet tegen de regering te staken. Als ze breken met al-Qaida en aansturen op verzoening, kunnen ze deel uitmaken van de toekomst van het land, aldus Obama.
De president bedankte de Amerikaanse en Afghaanse militairen voor hun inzet in het afgelopen decennium. „Er liggen hartzeer, pijn en moeilijkheden in het verschiet, maar er is licht aan de horizon dankzij de offers die jullie brachten”, zei Obama op een luchtmachtbasis tegen de troepen. Hij zei zich te realiseren dat veel Amerikanen „moe zijn van de oorlog”, maar stelde dat de terugtrekking van de troepen wel „op verantwoordelijke wijze” moet gebeuren.
De Afghaanse president Karzai benadrukte na de ondertekening van het verdrag gelijk dat het strategische pact tussen zijn land en de VS geen bedreiging voor de buurlanden van Afghanistan is. „We hopen dat dit leidt tot stabiliteit, voorspoed en ontwikkeling in de regio”, aldus de Afghaanse president.