Argentinië zet imago opnieuw op het spel
AMSTERDAM (ANP) – Argentinië besluit deze week naar alle waarschijnlijkheid definitief tot de nationalisering van het oliebedrijf YPF, een dochter van het Spaanse olieconcern Repsol. Daarmee zet het land zijn toch al dubieuze imago in de internationale handel verder op het spel.
„Een onbegrijpelijke actie”, noemt Latijns-Amerikadeskundige Jan Bestebreurtje van het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering de nationalisering, die heeft gezorgd voor een stortvloed van kritiek uit alle hoeken van de westerse wereld. „Argentinië heeft dringend buitenlands kapitaal nodig voor zijn infrastructuur, die naar de knoppen gaat. Dat trek je niet door abrupte nationaliseringen.”
Donderdag stemt het Argentijnse Lagerhuis over de nationalisering van YPF, die vorige week al met een ruime meerderheid door de Senaat kwam. President Cristina Kirchner besloot vorige maand tot de drastische maatregel, omdat YPF volgens haar veel te weinig investeert in extra productie, terwijl haar land almaar afhankelijker wordt van de import van steeds duurdere olie.
Volgens Bestebreurtje wordt Kirchner vooral door populisme gedreven. „Als YPF al te weinig investeerde, dan moet Argentinië nu zelf voor die investeringen zorgen. Daar hebben ze het geld niet voor. Westerse investeerders zullen er voorlopig geen cent in willen steken. Dan blijft alleen China over. De bescherming van hun belangen is als ’socialistisch broederland’ waarschijnlijk beter te verkopen.”
Ook hoogleraar internationale economie Steven Brakman denkt dat Kirchner de belangen van haar land vooral schaadt. Het is volgens hem echter de vraag hoe lang de slechte smaak van de nationalisering blijft hangen. „Het geheugen van beleggers is kort. Als er iets wordt geboden dat ze aanstaat, dan stappen ze toch weer in. Vooral bij grondstoffen zijn er weinig alternatieven.”
Hetzelfde effect was volgens hem zichtbaar na de diepe economische crisis aan het begin van deze eeuw, toen Argentinië buitenlandse schuldeisers de wacht aanzegde. Volgens Bestebreurtje is de Argentijnse positie in de wereldhandel mede door die actie echter nog altijd „tamelijk slecht.”
Nederlandse investeerders met belangen in Argentinië worden volgens hem nog niet onrustig. „Het gaat meestal om oudere investeringen in vee en wijngaarden. Die lopen niet direct gevaar.”
In de internationale handel speelt Argentinië een bescheiden rol voor Nederland. Het nam vorig jaar 0,1 procent van de Nederlandse uitvoer van goederen af. Circa 0,4 procent van de Nederlandse import kwam uit Argentinië.