Londen vraagt VN sancties tegen Libië op te heffen
Groot-Brittannië heeft de Verenigde Naties verzocht de sancties tegen Libië op te heffen nu dat land formeel de verantwoordelijkheid voor de bomaanslag van 1988 op een PanAm-vliegtuig boven het Schotse Lockerbie heeft aanvaard. Dat heeft het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zondag meegedeeld.
Libië erkende schuld in een brief die Tripoli vrijdagavond overhandigde aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, zo meldde de Britse VN-ambassadeur Emyr Jones Parry. De schriftelijke erkenning maakt deel uit van een akkoord dat Libië woensdag bereikte met de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. De VN-ambassadeurs van beide landen waren aanwezig bij de overhandiging van de brief.
De aanslag boven Lockerbie kostte de 259 inzittenden van het PanAm-toestel en elf inwoners van het Schotse plaatsje het leven.
Volgens het woensdag gesloten akkoord betaalt Libië een schadevergoeding van 2,7 miljard dollar aan de nabestaanden van de 270 slachtoffers. Libië heeft lange tijd geweigerd de schuld op zich te nemen, uit angst voor een grote golf van schadeclaims en rechtszaken.
Daarmee heeft het volgens de Britse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Denis MacShane voldaan aan alle voorwaarden die de Veiligheidsraad heeft gesteld aan opheffing van de in 1992 opgelegde strafmaatregelen. De sancties - een verbod op wapenhandel en luchtverkeer met Libië - werden al voor onbepaalde tijd opgeschort toen Libië in april 1999 twee verdachten van de aanslag uitleverde. Beide mannen stonden terecht voor een Schotse rechtbank in Kamp Zeist in Nederland. Eén, de Libische geheim agent Abdel Basset Al al-Megrahi, werd in 2001 schuldig bevonden en tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. De ander werd van de aanslag vrijgesproken.
Londen kondigde vrijdagavond aan zo spoedig mogelijk een ontwerpresolutie te presenteren aan de Veiligheidsraad waarin gevraagd wordt om opheffing van alle sancties die de VN naar aanleiding van de aanslag tegen Libië heeft ingesteld. De VS zullen zich hier niet tegen verzetten, zo maakte het Witte Huis vrijdagavond bekend. Wel houden de VS eigen sancties tegen Libië in stand.
Behalve de schadevergoeding aan de nabestaanden van de slachtoffers van de aanslag boven Lockerbie, zou de Libische regering ook bereid zijn de nabestaanden van slachtoffers van een aanslag op een nachtclub in Berlijn te compenseren. Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel in de uitgave die vandaag verschijnt. De bomaanslag op de uitgaansgelegenheid in het toenmalige West-Berlijn, op 6 april 1986, kostte vier mensen het leven. Daarnaast raakten 229 mensen gewond.
De Libische minister van Buitenlandse Zaken, Mohamed Abderrhmane Chalgam, heeft zaterdag tegenover de Amerikaanse nieuwszender CNN verklaard dat Libië in geen geval meer schadevergoeding zal betalen aan de nabestaanden van slachtoffers van de aanslag op een Frans passagiersvliegtuig in 1989. De bewindsman zei niet in te zullen gaan op pogingen tot „afpersing” van Franse zijde.
Frankrijk dreigde vorige week zijn vetorecht in de VN-Veiligheidsraad te zullen gebruiken om opheffing van sancties tegen Libië tegen te houden als Tripoli niet meer betaalt aan de families van de 170 slachtoffers van de bewuste aanslag. Zij kregen ruim 30.000 dollar compensatie per persoon, een stuk minder dan de in totaal 2,7 miljard dollar die Libië betaalt aan de nabestaanden van de aanslag boven Lockerbie.
Volgens CNN heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Dominique de Villepin zijn Britse en Amerikaanse collega’s, Jack Straw en Colin Powell, telefonisch laten weten dat Frankrijk voor de nabestaanden van de aanslag op het Franse UTA-toestel een vergelijkbare regeling wil. Volgens de Fransen kunnen VN-sancties tegen Libië alleen onder die voorwaarde worden opgeheven.