Kennis van geloofsleer onder druk
’t HARDE – De kennis van de Bijbel en geloofsleer staat in de huidige gevoelscultuur onder druk. Dat betoogden diverse sprekers zaterdag tijdens de themadag voor christelijke gereformeerde en hervormde mannenverenigingen in de regio Noord-Veluwe en IJsseldelta.
De dag, die door zo’n honderd aanwezigen bezocht werd, had als thema ”Geloof en gevoel”. Ds. H. Polinder, christelijk gereformeerd predikant in Urk, sprak over ”Geloofskennis”. Hij signaleerde de gevaren van de allesoverheersende gevoelscultuur. Tegenwoordig veranderen mensen van kerk zonder enige principiële reden, enkel omdat men elders een fijner gevoel krijgt door de sfeer en muziek. De catechismuspreek, die volgens sommigen vervangen moet worden door themadiensten, vaak toegespitst op bepaalde groepen, staat onder druk.
De kennis van de Bijbel blijkt vaak minimaal. Jongeren leren met gemak alle wetenswaardigheden van internet en sociale media, maar zodra men catechismusvragen moet leren, is er tegenstand. Dat was vroeger wel anders, zo weet de Urker predikant. „Het gebeurde dat de vissers op de schepen tussen de vangsten door de tijd vonden om in de ”Institutie” van Calvijn of andere theologische boeken te lezen.”
Ds. Polinder besefte dat hij het verleden niet moet verheerlijken en dat moderne jongeren moeilijk kunnen worden gedwongen om de ”Institutie” van Calvijn te lezen. Niettemin is de leer een belangrijk onderdeel bij de overdracht van geloofskennis, wat zonneklaar blijkt uit de oproep van Paulus in de brieven aan Timotheüs. Geloofskennis is een verstandelijk kennen, maar gaat ook het verstand te boven: het gaat om kennis van het verstand en het hart.
Ds. G. Herwig, hervormd predikant te Nunspeet, sprak over ”Geloofsbeleving”. Ook hij wees op de overdosis aan gevoel in deze tijd. „Velen blijken geen zicht meer te hebben op de juiste verhouding van geloof en gevoel. Zij willen alleen nog kicken op alles wat er te beleven valt. Een goed gevoel daarbij is het criterium. De preek moet dan vaak met veel gevoel en ook met beelden worden ondersteund.”
De predikant wees intussen ook op het arme geloofsleven in de gereformeerde gezindte. „Velen wonen in een hut van onzekerheid terwijl ze zouden kunnen wonen in een paleis van het geloof”, aldus ds. Herwig. In het geloof gaat het om de persoonlijke band en de geloofsvereniging met Christus. De zekerheid van het geloof kan met gevoel gepaard gaan, maar geloof is er ook zonder gevoel.
In deze kille wereld staat het gevoel centraal en daarom is het kale woord in de kerk niet meer genoeg en moeten kerkdiensten worden „opgeleukt.” Ds. Herwig waarschuwde: „Als wij entertainment de kerken binnenhalen, bestaat het gevaar dat het volle Woord niet meer klinkt.”