Zimbabwe en Kenia maken ook crisis mee
’s-HERTOGENBOSCH – „Niet alleen in Nederland, ook in de landen Zimbabwe en Kenia is er sprake van een crisis. De personeelskosten voor werkers in het kindertehuis Thembiso en voor docenten aan de scholen is hoog en daarom sporen wij u aan onverminderd te geven.” Dat zei ds. Tj. de Jong, voorzitter van de Mbuma Zending, tijdens de jaarlijkse Mbumazendingsdag in ’s-Hertogenbosch.
Niet dat ds. De Jong over de inkomsten van de Mbuma Zending te klagen heeft: hij kon melden dat er vorig jaar meer dan 2 miljoen euro was opgehaald en dat er in de eerste vier maanden van 2012 al een bedrag van 1.161.000 euro is binnengekomen.
In zijn openingswoord over Psalm 22 memoreerde ds. De Jong ds. Mazvabo, die werkzaam was op de zendingspost in Zimbabwe en vorige maand overleed. De voorzitter uitte dankbaarheid voor het werk van Petra Beukers, die terugkeerde uit Zimbabwe.
Ds. J. MacLeod uit Londen wees in zijn toespraak op de band tussen Schotland en Nederland. In de zestiende eeuw vonden de vervolgde Schotse covenanters een toevluchtsoord in de Republiek der Nederlanden. Ook in deze tijd wordt die band gevoeld als door middel van de Mbuma Zending het zendingswerk in Zimbabwe en Kenia wordt ondersteund.
Ds. MacLeod stelde dat de prediking van het Evangelie van de tijd van het Nieuwe Testament tot nu toe tegenstand oproept, omdat deze het koningschap van Christus proclameert. De verkondiging van de heerschappij van Christus wordt door de duivel altijd ervaren als een aantasting van het rijk der duisternis en daarom komt er verzet.
Volgens ds. MacLeod staat het erkennen van Gods soevereiniteit het bedrijven van zending niet in de weg. Integendeel, ook al honoreert men Gods soevereiniteit in het toebrengen van zondaren volkomen, dan nog is de kerk geroepen om het uiterste te doen om de heidenen te bereiken.
De zendingsarbeid van Mbuma wordt als een middel in Gods hand gebruikt om in Zimbabwe en Kenia mensen uit de duisternis naar het licht te trekken, stelde de Schotse predikant. Op de grote oordeelsdag zullen er ook uit Zimbabwe en Kenia aan de rechterhand van Christus staan die God in eeuwigheid mogen loven.
Ds. M. Krijgsman, predikant van de gereformeerde gemeente in Nederland te Arnemuiden, sprak over Efeze 2. De predikant wees erop dat iedereen van nature een kind des toorns is. De apostel Paulus herinnert de Efeziërs hieraan, om vervolgens de rijkdommen van Gods genade des te heerlijker uit te stallen. Zij die de staat der vervreemding hebben ingeleefd en besef hebben dat de vloek van God over hen uitgesproken is, beseffen ook welk een grote liefde God had door Zijn eigen Zoon over te geven in de dood. De oorsprong van de zaligheid ligt in de oneindige liefde van God de Vader en de Zoon Die Zich vrijwillig overgaf.
Ds. Th. L. Zwartbol, predikant van de oud gereformeerde gemeente te Stavenisse, sprak tijdens de middagbijeenkomst over Prediker 9:14 en 15. Dit Bijbelgedeelte over een arme en wijze man die een stad verloste, kan een gelijkenis zijn of misschien een geschiedenis, maar is in ieder geval leerzaam voor jong en oud, zo zei ds. Zwartbol.
De ommuurde stad is een beeld van Gods uitverkoren kerk. Jezus Christus is de enige poort om daarbinnen te komen. Gods kerk is altijd een ”kleine stad” en wordt door de duivel belegerd. Die machtige vorst der duisternis heeft het gemunt op die kleine stad, omdat de grote steden al in zijn bezit zijn.
Gods volk is niet sterk en niet rijk en is in zichzelf ook geen strijdbare held. Volgens ds. Zwartbol heeft Gods volk geen geweer in die strijd. Het gebed is wel een geestelijk wapen maar de ervaring is ook dat het gebed moet worden gegeven, alsmede het geloof. Het volk kan zichzelf niet verlossen, al worden er wel pogingen gedaan.
Er is echter plaats gemaakt voor die arme wijze man, die zich heeft laten vinden. Die man, die de stad niet door kracht of door geweld maar door de wijsheid verloste, is een verwijzing naar Jezus Christus, Die rijk was maar arm is geworden. Hij kan binnenkomen, ook als de deuren uit vrees zijn gesloten. Al dachten de mensen niet aan Hem, God gedacht wel al van eeuwigheid aan Zijn uitverkoren kerk.
Ds. Zwartbol besloot zijn toespraak met de verkondiging dat er nog plaats is in die kleine stad omdat er nog mensen moeten worden toegebracht. Het is óf binnen óf buiten, want er zijn maar twee wegen.
A. B. den Breejen uit Werkendam vertelde een verhaal voor de kinderen en ds. A. C. Rijken, hersteld hervormd predikant uit Gameren, besloot de zendingsdag.
Correctie
De bedragen die in het verslag van de Mbumazendingsdag worden genoemd betreffen niet de inkomsten van de stichting Mbuma Zending maar de bedragen die door de stichting naar Schotland zijn overgemaakt.