Binnenland

Buitenlanders kwaad om „discriminatie” shops

MAASTRICHT (ANP) – Enkele door coffeeshop Easy Going in Maastricht afgewezen buitenlanders zijn woedend over het Nederlandse wietbeleid dat ze „discriminerend” vinden. Toen een Belg dinsdag door coffeeshophouder Marc Josemans de toegang ontzegd werd, riep hij boos dat „dit lijkt op toestanden van ruim 50 jaar geleden.”

1 May 2012 11:02Gewijzigd op 14 November 2020 20:49

Italiaan Marco Cappato kwam er dinsdagochtend ook niet in bij Easy Going. Samen met andere afgewezen buitenlanders stapte het voormalige lid van het Europees Parlement voor de Radicale Partij naar de politie om aangifte wegens discriminatie te doen.

De man, tegenwoordig raadslid in Milaan, zei dat de nieuwe Nederlandse maatregel het omgekeerde effect zal sorteren. „Afwijzing leidt juist tot de vraag naar meer”, denkt hij. „Nederland zou juist alles moeten doen om het Europese drugsbeleid beter te maken, in plaats van het Nederlandse beleid dommer te maken.”

Ook rasecht Maastrichtenaar Les Andoetoe was woedend. Hij werd afgewezen omdat hij 150 meter over de Belgische grens in Vroenhoven woont. Met doktersadvies was hij dinsdagochtend naar het gemeentehuis gegaan om een toegangsbewijs te vragen. Hij heeft de wiet naar eigen zeggen nodig om medicinale redenen.

De gemeente weigerde hem te helpen. Eerst moest hij vier maanden in Maastricht wonen, kreeg hij te horen. „Ik ben twee keer geopereerd. Ik heb een doktersverklaring dat ik wiet moet gebruiken om de pijn te verlichten. Ik kom hier al jaren, dit is mijn stamkroeg. Wat hier gebeurt is ridicuul, ik ga aangifte doen.”

Voormalig voorzitter Hans van Duijn van de Nederlandse Politiebond stond dinsdag voor Easy Going de pers te woord om te onderstrepen dat het nieuwe Nederlandse beleid uitsluitend zou leiden tot voordeel voor de criminelen. „Iedereen die hier wordt geweigerd loopt een paar meter verder door naar de drugsdealers uit onder meer Rotterdam die hier in groten getale rondrijden.”

Volgens Van Duijn leidt het nieuwe beleid tot meer overlast voor burgers in de stad, worden de gebruikers slechter bediend, en vangen criminele dealers de buitenlanders op. „De mensen blijven gewoon naar Maastricht komen om hier wiet te kopen. Ook de grensgemeenten hebben nu een groot probleem, daar gaan de dealers nu rondrijden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer