Economie

Meer macht FNV-leden in nieuwe vakbeweging

DEN HAAG (ANP) – De leden van De Nieuwe Vakbeweging (DNV) moeten meer te zeggen krijgen. Eerste kwartiermaker Jetta Klijnsma adviseerde dinsdag aan de intern verdeelde FNV de vakbeweging sterk te democratiseren, zodat de leden directe invloed en zeggenschap krijgen op alle niveaus.

1 May 2012 06:42Gewijzigd op 14 November 2020 20:49
Klijnsma. Foto ANP
Klijnsma. Foto ANP

Met haar vier collega-kwartiermakers stelt Klijnsma voor een ledenparlement in te richten binnen de koepel van verschillende bonden, een rechtstreeks gekozen vakbondsvoorzitter en ruimere mogelijkheden om referenda uit te schrijven. Leden moeten daartoe ook zelf het initiatief kunnen nemen.

Tot de oprichting van een nieuwe vakbeweging is besloten, nadat de FNV door interne onenigheid over het pensioenakkoord in een crisis was geraakt. FNV-voorzitter Agnes Jongerius stemde in met het akkoord met werkgevers en het kabinet over een hogere pensioenleeftijd. Dit stuitte op hevig verzet van de twee grootste aangesloten bonden: Bondgenoten en de Abvakabo. De hoofdrolspelers in dat conflict, Jongerius en Bondgenotenvoorzitter Henk van der Kolk, zijn niet beschikbaar als voorzitter van DNV.

Er gaan sindsdien al langer stemmen op om de leden meer invloed te geven op de koers van de FNV. Zo zou een direct gekozen centrale voorzitter ook meer macht en gezag kunnen krijgen. Maar sommige bonden vrezen ook weer dat dit ten koste zal gaan van hun eigen geluid.

Volgens Klijnsma en haar collega-kwartiermakers moeten de leden zelf gaan bepalen hoe zij zich organiseren en waar zij zich bij aansluiten. „Zij kunnen zich organiseren in vakgroepen, sectorbonden, naar regio of als generatie, of naar elk ander belang op het terrein van de vakbeweging.”

DNV moet volgens de kwartiermakers niet alleen zichtbaar zijn op de werkvloer, maar ook meer ondersteuning bieden in de verschillende fases van iemands leven. „Wie wordt opgeleid, of juist klaar is met werken en van het pensioen geniet, krijgt ook een thuis in de nieuwe vakbeweging. Je kunt je werk helaas ook verliezen. Op dat moment is de nieuwe vakbeweging er om je te helpen met bemiddeling naar nieuw werk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer