Links rukt op in Europa
RIJSWIJK (ANP) – Europese socialisten kunnen optimistisch feesten op de Dag van de Arbeid, dinsdag 1 mei. Linkse partijen lijken bezig aan een opmars in de regeringen van de EU-landen. Ze kruipen uit de verdrukking van de vele rechtse regeringen. Een greep uit de recente ontwikkelingen in enkele landen.
FRANKRIJK: De socialist François Hollande wordt zondag volgens peilingen vrijwel zeker gekozen tot nieuwe president van Frankrijk, de op een na grootste economie van de eurolanden. Hollande wil een compleet andere koers dan zijn rechtse rivaal Nicolas Sarkozy, die de voorbije 5 jaar Frankrijk leidde. Zo wil Hollande het EU-verdrag over de begrotingstekorten veranderen
ROEMENIE: De sociaaldemocraat Victor Ponta is vrijdag tot premier van Roemenië benoemd, nadat de rechtse premier Mihai RDƒzvan Ungureanu eerder op de dag door het parlement was weggestemd. Ponta is tegen privatiseringen: die maken Roemenië volgens hem tot een kolonie van buitenlandse bedrijven. Hij is bewonderaar van de Argentijnse revolutionair Che Guevara.
NEDERLAND: De VVD/CDA-regering van premier Mark Rutte krijgt geen gedoogsteun meer van de rechtse PVV van Geert Wilders. De regering leunt voor miljardenbezuinigingen nu op GroenLinks, D66 en ChristenUnie.
SLOWAKIJE: De sociaaldemocratische premier Robert Fico kwam 4 april aan de macht door vervroegde verkiezingen. Hij volgde de centrumrechtse Iveta RadiDová op. Fico kondigde direct plannen aan om personen en bedrijven die veel verdienen, voortaan meer belasting te laten betalen.
BELGIE: Na de langste kabinetsformatie ter wereld ooit kreeg België in december een socialist als premier, voor het eerst sinds 1974. Elio Di Rupo is lid van de Waalse Parti Socialiste (PS). Di Rupo kan geen groot stempel zetten op het beleid, want hij is afhankelijk van vijf andere partijen in zijn coalitie.
DENEMARKEN: De sociaaldemocrate Helle Thorning-Schmidt begon in oktober als premier van Denemarken. Haar blok versloeg bij verkiezingen de de centrumrechtse regering van Lars Lokke Rasmussen. Haar regering beëindigde snel omstreden controles bij de grenzen.
Als uitzondering traden in twee Europese landen juist rechtse regeringen aan:
SLOVENIE: De sociaaldemocratische regering van premier Borut Pahor werd in februari vervangen een centrumrechts bestuur onder leiding van Janesz Jansa. Die kondigde direct bezuinigingen aan.
SPANJE: Bij verkiezingen in het noodlijdende Spanje werd de impopulaire socialistische partij van premier José Luis Rodr¡guez Zapatero verslagen door de rechtse Volkspartij van Mariano Rajoy. Die voerde direct ingrijpende hervormingen door.