Kerk & religie

Onderzoek: Thema Israël leeft matig bij predikanten NGK

APELDOORN – Israël en jodendom leven matig bij predikanten van de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK). Uit onderzoek blijkt dat 67 procent van de predikanten voor het jodendom geen of geen bijzondere belangstelling heeft. De meeste predikanten zijn wel van mening dat het Joodse volk Gods volk is, waarmee God een plan heeft.

Kerkredactie
27 April 2012 15:32Gewijzigd op 14 November 2020 20:47
Joden. Foto EPA
Joden. Foto EPA

Dat staat in het nieuwe jaarboek van de Nederlands Gereformeerde Kerken dat binnenkort uitkomt. Het nieuwste nummer van Opbouw, het blad van de kerk, publiceert alvast uit het onderzoek. Bijna negen op de tien predikanten vulden de enquête in.

Uitverkoren volk

Het Joodse volk neemt bij veel predikanten een grote plaats in. Afgezien van Nederland, voelt 79 procent van de predikanten zich met Joden meer dan met enig ander volk verbonden.

Niet iedereen gaat zover om Joden, ook het huidige Joodse volk, het uitverkoren volk van God te noemen. 62 procent herkent zich daarin. Een even groot aantal predikanten vindt dat Joden nog steeds een bijzondere plaats in Gods plannen innemen. Deze beide stellingen worden door veertig predikanten (53 procent) onderschreven. Acht zijn het er niet mee eens. Het resterende aantal predikanten heeft op beide stellingen verschillend gereageerd.

De verwikkelingen rond Israël zijn niet gemakkelijk te vertalen naar een bepaalde fase van de eindtijd. Iets meer dan de helft van de predikanten gaat daar niet in mee. Een kwart doet dat wel. Eenzelfde verhoudingen zijn terug te vinden bij de vraag of Israël zich volgens Bijbelse gegevens geheel tot Jezus Christus zal bekeren. Opnieuw is 56 procent van de predikanten het daar niet mee eens. Een vijfde volgt die lijn wel.

Tweestatenoplossing

De kampen zijn in evenwicht bij de vraag of de staat Israël de vervulling van Gods beloften is. Daar is 36 procent van de predikanten het mee eens, 35 procent mee oneens en 28 procent stemt blanco. De stellingname van predikanten wat betreft Israël in de tegenwoordige tijd is nog niet uitgekristalliseerd. Opbouw spreekt van „verwarring”.

Veel predikanten nemen als dat nodig is een kritische houding in ten opzichte van de politiek van Israël. Vrijwel iedereen vindt dat een positieve houding tegenover het Joodse volk gepaard kan gaan met kritiek op de politiek van Israël. Een tweestatenoplossing is volgens een overgrote meerderheid (84 procent) niet in tegenspraak met Gods beloften voor het Joodse volk. Precies de helft van de predikanten staat niet achter het nederzettingenbeleid van Israël. 3 procent is het daar wel mee eens en de overige helft onthoudt zich van commentaar.

Landbelofte

De meeste predikanten nemen een positie in tussen de polen ds. H. de Jong en ds. L. W. G. Blokhuis. Ds. De Jong geeft in zijn boek ”De landbelofte” (2011) volgens Opbouw aan dat het beloofde land zo ruim wordt als heel de aarde, terwijl daarnaast de aandacht van het land verschuift naar de plaats Jeruzalem. Jeruzalem wordt uiteindelijk als geestelijk centrum van de wereld vervangen door Jezus Christus. Ds. Blokhuis gaat onverkort uit van de landbelofte voor het volk Israël. Jeruzalem is daarbij de ondeelbare hoofdstad van Israël.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer