Politiek

Van der Staaij: Uitleg Pechtold is gezwam

DEN HAAG – CU-leider Slob was donderdag „moe, maar voldaan.” SGP-voorman Van der Staaij werd in het debat –in tegenstelling tot de afgelopen maanden– door anderen niet genoemd en nauwelijks aangesproken. Wel botste hij hard met D66-leider Pechtold.

27 April 2012 12:12Gewijzigd op 14 November 2020 20:46
Van der Staaij. Foto ANP
Van der Staaij. Foto ANP

Rol en betekenis van fracties in het politieke krachtenveld kunnen snel wijzigen. Had CU-leider Slob de achterliggende weken het gevoel telkenmale tevergeefs op de deur van het Catshuis te bonzen –„Onderhandelaars, laat ons nu eens meedenken!”–, de achterliggende dagen beleefde hij zijn betere uurtjes.

Samen met Pechtold en Sap (GroenLinks) zette hij de regeringspartijen VVD en CDA onder druk om tot een nieuw bezuinigingspakket te komen, waarin tal van maatregelen destijds door de oude gedoogcoalitie genomen, werden teruggedraaid.

In de Kamerdebatten van gisteren en dinsdag speelde Slob een prominente rol. Geen wonder dat hij zich gisteravond laat „moe maar voldaan” noemde. „We kunnen nu enkele correcties toepassen op het beleid van het kabinet-Rutte, waar we in de afgelopen anderhalf jaar tevergeefs tegen gestreden hebben.” Dat zaken deze week in besloten onderonsjes geregeld zijn, kan bij sommigen, zo begrijpt Slob, minder prettige gevoelens oproepen. „Dat kan ik mij voorstellen. Ik heb de afgelopen anderhalf jaar zelf ook in zo’n positie verkeerd en dat is niet altijd fijn.”

Met dat laatste hintte hij op een tweede verandering die zich de achterliggende dagen aan het Binnenhof voltrok, namelijk de wijze waarop andere fracties de SGP bejegenen. Coalitiepartijen VVD en CDA feliciteerden en complimenteerden uitvoerig de deelnemers aan de ”Kunduzcoalitie” en omgekeerd; maar waar bleef in dit alles de SGP?

In een interruptiedebatje tussen D66-leider Pechtold en SGP-voorman Van der Staaij bleek hoe de hazen deze week liepen. Toen Pechtold opmerkte dat „fracties alle kans hebben gehad zich bij de Kunduzcoalitie aan te sluiten”, werd het Van der Staaij te gortig en schoot hij naar voren. Kokend beet hij de D66-voorman toe dat dit „gezwam” was, en dat Pechtold dat zelf ook heel goed wist. Om er later nog aan toe te voegen „dat de heer Pechtold als democraat en man van de transparantie lelijk door de mand valt”, aangezien het, aldus Van der Staaij, D66 en GroenLinks waren die de SGP nadrukkelijk níét bij de Kunduzcoalitie wilden betrekken.

Pechtold ontkende deze gang van zaken niet. „Ik had geen behoefte om veilig te stellen of er twee zetels extra meededen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer