Operatie Mobilisatie ontvangt bijna 4 miljoen euro voor Logos Hope
EMMELOORD – Het onderhoud van Logos Hope, het schip van Operatie Mobilisatie (OM) dat sinds maart in het dok ligt, loopt voorspoedig. De internationale en interkerkelijke zendingsorganisatie kreeg afgelopen tijd grote giften binnen, zo maakte ze donderdag bekend. „Dat was een eerste teken van hoe God voorziet.”
Vorige maand besloot Operatie Mobilisatie om Logos Hope in het droogdok te slepen. De generatoren moesten vervangen worden. Dat kon niet langer wachten. Maar er was geen geld beschikbaar om de klus van 6,4 miljoen euro te financieren.
Niet lang nadat de beslissing voor renovatie met een bijna lege portemonnee werd genomen, diende zich een geldschieter aan. Voor elke 2 dollar die gegeven wordt, legt een partner er 1 dollar bij tot een bedrag van 3 miljoen dollar (2,27 miljoen euro). In de afgelopen week heeft de organisatie bovendien twee grote giften toegezegd gekregen van in totaal 2 miljoen dollar (1,51 miljoen euro). Daarmee is de zendingsinstelling uit de brand voor het stallen van het schip in het droogdok en voor de eerste fase van de reparatie.
Met de nieuwe generatoren die het schip van elektriciteit voorzien, zal Logos Hope voldoende stroom hebben aan boord. De nieuwe generatoren zijn bovendien zuiniger. Met een warmte-terugwininstallatie worden de gebruikskosten verder gereduceerd. De verbouwing is in drie fasen opgedeeld.
In november 2010 startte alvast de financieringsactie ”Power up”. De Nederlandse afdeling van Operatie Mobilisatie probeert een half miljoen euro te verzamelen voor de renovatie van het schip. Tot nu toe is 300.000 euro opgehaald.
Logos Hope is momenteel het enige schip van Operatie Mobilisatie. Vroeger had de organisatie ook nog Logos II en Doulos in de vaart. De organisatie hoopt binnen vijf jaar een tweede schip in de vaart te kunnen nemen.
Lees hier een interview met Peter Nicoll, directeur schepen van Operatie Mobilisatie. „Zending bedrijven met behulp van een schip heeft voordelen. „In bepaalde landen krijgen kerken nauwelijks voet aan de grond. Maar wij zijn er soms welkom. We krijgen uitnodigingen uit het Midden-Oosten van regeringen waarvan je het niet verwacht.””