Kerk & religie

„Klassieke theologie leeft op in evangelische wereld”

AMSTERDAM – Binnen de evangelische beweging is er een opleving van de klassieke theologie gaande, stelt prof. dr. Patrick Nullens, rector van de Evangelische Theologische Faculteit in het Belgische Heverlee. Theologische kennis is echter niet los te zien van geestelijke ervaring. „Alleen spirituele kennis doet ons belijden dat Christus Heer is.”

Kerkredactie
26 April 2012 10:44Gewijzigd op 14 November 2020 20:45
Foto ANP XTRA
Foto ANP XTRA

Hij zei dat woensdag in Amsterdam tijdens de presentatie van de bundel ”Evangelical Theology in Transition”. Nullens sprak van een kentering in de evangelische beweging doordat afstand genomen wordt van het anti-intellectualistische en polemische karakter van het vroegere evange­licalisme. Wereldwijd omvat de term ”evangelical” ook het orthodox-reformatorisch erfgoed. In Nederland wordt het engere begrip ”evangelisch” vaak naast (of tegenover) ”reformatorisch” geplaatst.”

Evangelische theologie kenmerkt zich door een „christo­centrische” aanwezigheid in kerk en wereld, zegt Nullens. „Dit is een profetische taak waarbij steeds opnieuw het Evangelie in het centrum staat. Wanneer we deze dynamiek verliezen, verlaten gelovigen de evangelische gemeenten met bosjes.”

Nullens constateerde dat een afwijzing van de historisch-kritische exegese op de wijze van een fundamentalistische ”Chicago-onfeilbaarheids­verklaring” niet meer werkt. Spirituele kennis van God is echter belangrijk voor de theologische student. „Nu zijn we vaak al blij wanneer studenten na hun studie het geloof hebben behouden. Maar wat is dat dan voor geloof? Nog een klein vlammetje, een soort rest, na alle pogingen van de wetenschappelijke theologie om dit geloof uit te doven?”

Dr. Miranda Klaver, postdoc­onderzoeker aan de Vrije Universiteit, vond dat in de bundel „geleefd geloof” weinig aan de orde kwam. „Dit vind ik opmerkelijk voor een traditie waarin de spiritualiteit gekenmerkt wordt door zowel een sterke oriëntatie op de Bijbel als het Woord van God als door de persoonlijke geloofservaring en de relatie met Jezus Christus.”

De toekomst van de evangelicale beweging in Nederland zal, naar haar mening, bescheiden zijn. „De grote bezoekersaantallen op de Opwekkingsconferentie zijn eerder een aanwijzing voor toegenomen grens­verkeer en van mobiliteit van orthodoxe gelovigen dan een indicatie van de groei van het aantal evangelische gelovigen. Ook evangelische gemeenten hebben te kampen met minder regelmatig kerkbezoek, jongeren die afhaken maar ook ouderen die wel blijven geloven maar het niet meer kunnen vinden in de kerk.”

Dr. Stephen Gunter, decaan aan Duke Divinity School te Durham (VS), bestreed de poging van 
dr. A. Vos in de bundel om Arminius een deïstisch godsbegrip toe te dichten terwille van de vrijheid van de mens. „Arminius onderstreepte juist de radicale ingreep van de goddelijke genade als gevolg van de zonde. Het ging Arminius vooral om de pastorale problematiek die de predestinatie opriep bij de gemeenteleden en het gebrek aan zekerheid van het geloof.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer