Buitenland

Israël laat alsnog 73 Palestijnen vrij

Israël heeft vrijdag alsnog 73 Palestijnen laten gaan. Zij stonden afgelopen dinsdag al op het punt te worden vrijgelaten, toen twee Palestijnse zelfmoordaanslagen premier Ariel Sharon deden besluiten hun vrijlating uit te stellen.

Buitenlandredactie
15 August 2003 20:33Gewijzigd op 14 November 2020 00:29

De meeste Palestijnen die werden vrijgelaten, zaten vast wegens kleine vergrijpen of illegale binnenkomst in Israël. De Palestijnse autoriteiten hechten weinig waarde aan hun vrijlating en eisen dat Israël veel meer Palestijnen vrijlaat van de ruim zevenduizend die het vasthoudt, onder wie ook leiders van de opstand.

Israëlische militairen hebben vrijdag een inval gedaan in het hoofdkantoor van de Palestijnse veiligheidsdienst in Nablus op de Westoever. Op zoek naar documenten haalden de soldaten kasten en laden overhoop, aldus het hoofd van de veiligheidsdienst in Nablus, kolonel Dalaal Dweikat. Ook het stadhuis werd doorzocht, zei Dweikat.

In het vluchtelingenkamp Balata nabij Nablus vernielden Israëlische militairen het huis van een Palestijn die 17 mei werd doodgeschoten toen hij met een andere Palestijn de Joodse nederzetting Shaarei Tikva probeerde binnen te dringen. Volgens familieleden behoorde de man tot het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), een radicale groep binnen de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO.

In Qaliqilya, eveneens op de Westoever, raakte een Palestijn gewond in een vuur gevecht met Israëlische militairen die twee PFLP-leden wilden oppakken.

Twee op de drie Israëliërs kampen met posttraumatische stress door het geweld van de Palestijnse opstand, de intifada. Velen hebben slaapproblemen. Dat blijkt uit een onderzoek door Israëlische artsen, zo meldde de krant Maariv vrijdag.

De studie is uitgevoerd door psychiaters van de universiteit van Tel Aviv. Zij onderzochten in april en mei 2002 ruim 500 volwassenen. Van hen had 16 procent direct te maken gehad met geweld. Bijna 40 procent had een familielid of vijand die eraan was blootgesteld. Driekwart gaf aan problemen met slapen te hebben of af en toe zeer depressief te zijn.

Toch was 82 procent optimistisch over de eigen, nabije toekomst. Tweederde zag de toekomst van Israël niet echt somber in.

Sinds het begin van de intifada, in september 2000, zijn ongeveer 3400 mensen om het leven gekomen, voor het merendeel Palestijnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer