Groeitempo Fugro hapert
Het groeitempo van Fugro hapert. Het ingenieursbureau uit Leidschendam wil elke vijf jaar in omvang verdubbelen, maar zag in de eerste helft van dit jaar de omzet dalen. Over de eerste zes maanden kwam de omzet ruim 11 procent lager uit op 404,7 miljoen euro. De nettowinst daalde van 18,4 miljoen euro tot 15,7 miljoen euro.
Het ingenieursbureau wijt de winst– en omzetdaling aan de lagere dollar. Fugro voert veel bodemonderzoek uit voor overheden en de olie–industrie. Het boekt tweederde van zijn opdrachten in dollars en aan de Amerikaanse gerelateerde valuta. Overgenomen bedrijven droegen 1,8 procent bij aan extra omzet, maar dat woog niet op tegen een autonome omzetdaling van 2,5 procent.
„De omzet is iets omlaag, maar niet dramatisch", zei president–directeur G. Kramer vrijdag tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers. Hij wilde niet aankomen met excuses als de longziekte SARS, de oorlog in Irak of overheden die minder opdrachten gunnen. „Dat is gewoon een hard feit."
Fugro wist de opdrachtenportefeuille ondanks de slechte economie redelijk op peil te houden. Na de dip in het tweede kwartaal trekken de orders weer aan. Voor heel 2003 verwacht het bureau dat de omzet door met name de lage dollar lager zal zijn dan vorig jaar. Toen bedroeg deze nog 946 miljoen euro. De nettowinst voor afschrijving van goodwill zal zeker 11 procent lager liggen dan de 72,2 miljoen van 2002. „Zonder valutakoersverschillen blijft het resultaat min of meer gelijk aan 2002", voorspelde Kramer.
Fugro is beter uitgerust voor tegenslagen dan veel branchegenoten, doceerde de topman. „Wij werken wereldwijd en kunnen tegenslagen elders opvangen." In Nederland, goed voor slechts 10 procent van de omzet, zit de markt net als elders in Europa tegen. Hier heeft het bedrijf inmiddels een reorganisatie voltooid. Daarbij werden ruim honderd mensen ontslagen na het aflopen van een opdracht voor het energiebedrijf Nuon, waar het archief is gemoderniseerd.
Kramer denkt dat Fugro in 2004 het ’normale’ groeitempo weer oppakt. „Wij hebben eerder, in 1999 een lagere omzet gezien en toch zijn we in vijf jaar verdubbeld." Destijds zorgde een lage olieprijs ervoor dat olieconcerns minder opdrachten gaven voor bodemonderzoek op land en zee.
Nu staat de olieprijs veel hoger, maar blijven investeringen door olieconcerns achter. Daar kan verandering in komen, hoopt de topman: „Shell heeft wel zijn inkoop van eigen aandelen stopgezet. Het geld dat daardoor in kas blijft kan worden geïnvesteerd". Fugro heeft inmiddels een opdracht van 6,5 miljoen dollar binnen voor het grote Sakhalin II project van een consortium mede onder leiding van Shell.
Het bedrijf onderhoudt ook via zijn Amerikaanse dochtermaatschappijen contacten over mogelijke opdrachten in Irak. „Wij zijn goed gepositioneerd vanuit omringende landen om daar aan de slag te kunnen", zei bestuurder K. Wester.
Vorige maand kondigde het bedrijf aan in exclusieve gesprekken te zijn over de aankoop van branchegenoot Thales Geosolutions, onderdeel van het Franse concern Thales. „Die gesprekken en het boekenonderzoek lopen nog", wilde Kramer kwijt. Het zou wel verbazen als de overname niet voor het einde van het jaar rond is. Mocht de acquisitie lukken, dan krijgt Fugro (ruim 7000 werknemers) er in een klap 2000 personeelsleden en een evenredig deel aan omzet bij. Dat is weer goed voor het gewenste groeitempo.