Bankenbelasting waarschijnlijk naar 1 miljard
DEN HAAG (ANP) – Het ziet er naar uit dat de bankenbelasting wordt verdrievoudigd en de schatkist jaarlijks 1 miljard euro gaat opleveren. De linkse oppositie en de PVV zijn het daar over eens geworden. Het kabinet en de bankensector zelf zijn er fel op tegen.
PVV-woordvoerder Roland van Vliet en GroenLinkswoordvoerder Bruno Braakhuis bevestigen dat zij elkaars wijzigingen op het wetsvoorstel van staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) steunen. Weekers wilde met de belasting 300 miljoen euro ophalen.
Maar Van Vliet steunt de ruime verdrievoudiging die GroenLinks, PvdA en SP wensen. Die partijen steunen de PVV-wens om de belastingvrije voet te verlagen van 20 miljard euro naar 10 miljard euro. Daardoor vallen nu niet acht maar 13 banken onder de belasting.
De Kamer stemt donderdag over de bankenbelasting en de amendementen. „Ik steun de linkse partijen met de opbrengst, links steunt mij met het uitsmeren van de belasting over meer banken, waarmee het eerlijker wordt”, zegt Van Vliet. „De totale opbrengst komt daarmee op ongeveer 1 miljard euro.”
Ook Bruno Braakhuis (GroenLinks) is tevreden met de deal met de PVV. „Er worden nu meer banken bij betrokken. Dat is goed voor het rechtvaardigheidsgevoel en dan is er geen valse concurrentie. Ook de kleinere banken hebben zich bezondigd in de kredietcrisis.”
Voorzitter Boele Staal van de Nederlandse Vereniging van Banken noemt in een reactie de verhoging van de bankenbelasting „economisch onverantwoord opportunisme” en „een politiek dieptepunt.” Volgens hem is de belasting in feite een „bedrijven- en burgerbelasting”, die maatschappelijk niet te verantwoorden is. Topman Piet Moerland van de Rabobank pleitte er donderdag voor de hele bankenbelasting te schrappen vanwege de grote economische schade die ze teweeg zal brengen.
Rabobank
Bestuursvoorzitter Piet Moerland van de Rabobank Groep heeft een dringend beroep gedaan op de politiek om de bankenbelasting niet in voeren. Volgens hem zal die „de economie en het broodnodige economisch herstel ernstige schade berokkenen.” Moerland noemde het woensdag „vanuit maatschappelijk oogpunt onaanvaardbaar” om met een bankenbelasting een rem op de kredietverlening aan het bedrijfsleven en de woningmarkt te zetten.
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zei vorige week het kabinetsplan als een voldongen feit te zien, maar verzet zich tegen een verhoging van het bedrag.