Mogelijk meer mensen gered bij auto te water
LEIDERDORP (ANP) – Een klein explosietje, gevolgd door pinnen die omhoog komen en je ruiten verbrijzelen. Het zou de redding kunnen betekenen voor veel mensen die met hun auto in het water terechtkomen. Een Nederlands bedrijf bedacht het Rescue Escape Guidance System (REGS), dat woensdag bij de politie Hollands Midden in Leiderdorp is gepresenteerd.
Jaarlijks vinden ongeveer 50 mensen de dood als zij met hun auto te water raken. Ongeveer de helft daarvan verdrinkt doordat ze de auto niet uit kunnen komen, vertelt Jan Stikvoort, korpschef van de politie Hollands Midden. In totaal komen elk jaar ongeveer 750 auto’s in het water terecht. Een groot probleem is dat bij veel auto’s de ramen en deuren op slot gaan als de auto onder water komt.
De afgelopen jaren zijn er wel hulpmiddelen op de markt gekomen om autoruiten kapot te maken in geval van nood, zoals een speciaal soort hamer en een apparaatje met een kogeltje, maar die werken toch niet goed genoeg, vindt Stikvoort. „Als je half op je kop in een sloot terechtkomt moet je die dingen eerst nog maar eens zien te vinden.” Het nieuwe systeem werkt automatisch, net als bijvoorbeeld ABS.
Het REGS laat de autoruiten springen. Een enkele klap is genoeg om de ruit eruit te krijgen. Automobilisten hoeven niet bang te zijn dat bij een flinke regenbui of in de wasstraat ineens de ramen verbrijzelen: daar is in het systeem rekening mee gehouden.
De politie probeert al sinds 1998 het onderwerp op de kaart te krijgen, zegt Stikvoort, toen een aantal agenten verdronk doordat ze niet uit hun auto in het water konden komen. Daarom laat ze nu REGS inbouwen in 29 Volvo’s van het Korps landelijke politiediensten (KLPD).
De presentatie is bedoeld om te laten zien dat er oplossingen bestaan voor het probleem, zegt Stikvoort. Het is nu zaak onder meer de autoindustrie ervan te overtuigen dat de markt groot genoeg is om de inbouw van dit soort systemen aantrekkelijk te maken. Behalve de politie waren er daarom ook mensen van de RAI, Bovag, het ministerie van Verkeer en Waterstaat, verzekeraars en leasemaatschappijen bij.