ING ziet lichtpuntjes maar geeft nog geen prognose
Bankverzekeraar ING toonde zich donderdag blij met de winstgroei in het tweede kwartaal, maar een prognose voor heel 2003 durfde het concern nog niet te geven „Ik zie lichtpuntjes, maar de onzekerheden over de rente en de beurs blijven groot”, verwoordde topman Ewald Kist zijn twijfels over de rest van het jaar.
Juist de problemen op de beurs lijkt ING onder de knie te hebben. De eigen aandelenportefeuille die eind 2002 onder water kwam te staan, won in april, mei en juni flink terrein. De verliespost kromp van ruim 700 miljoen tot 23 miljoen euro en begin deze week waren de stukken 250 miljoen euro waard. Als aandelen minder waard worden dan de aankoopprijs moet ING dat als een verlies tellen.
ING heeft daarom bijna de helft van de ruim 9 miljard euro aan aandelen met een optieconstructie beschermd tegen grote koersdalingen. Dat kost bij aantrekkende beurzen ook een deel van de winst. Volgens financiële topman C. Maas is dat optiesysteem echter op een gunstig moment aangepast. „Daardoor wonnen we een deel van de groeipotentie terug”, verklaarde hij de sterke stijging.
De aantrekkende beurs hield de nettowinst van ING daardoor redelijk op peil. Maar ook het operationele resultaat, de winst uit bankieren en verzekeren zonder aandelenverliezen, was verrassend hoog. Het steeg 15 procent tot 1,17 miljard euro. De bank profiteerde van het snijden in de kosten dat ING al het hele jaar doet. De telefoon- en internetbank ING Direct leverde bovendien een bescheiden bijdrage aan de winst.
De verzekeringstak boekte vooral een beter resultaat door een oude reserve die vrijkwam. Bovendien vielen de voorzieningen lager uit. Zowel in Nederland als de Verenigde Staten daalde het resultaat flink, mede door lagere beleggingsopbrengsten en in Nederland hogere pensioenlasten. ING is in de boeken in totaal 120 miljoen euro per jaar extra kwijt aan oudedagsvoorzieningen.
De nettowinst van ING over de eerste zes maanden daalde met 28,5 procent tot 2,03 miljard euro. Dat is deels te verklaren door een eenmalige winst van 483 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Die kwam uit de verkoop van het belang in een Australische joint-venture. Zonder die post daalde de nettowinst met 13,8 procent. In 2002 kon ING nog 410 miljoen euro binnenhalen door een greep te doen in de goedgevulde aandelenportefeuille. Die was toen nog goed voor 2 miljard euro.
Over de aanbevelingen van de commissie-Tabaksblat over behoorlijk bestuur (”corporate governance”) toonde topman Kist zich terughoudend. Hij was blij met de aanbevelingen over de structuur van ondernemingen, die volgens hem goed aansloten bij recente wijzigingen bij ING. Veel andere opmerkingen van Tabaksblat gaan volgens Kist in de ogen van buitenlanders te ver en dat kan wel eens ten koste gaan van de internationale positie van Nederland.
„Er zijn nieuwe regels waar een Amerikaan totaal anders over denkt dan Nederland” voorspelde Kist, die geen specifieke aanbevelingen noemde die problemen kunnen veroorzaken. „Nederland moet wel aantrekkelijk blijven voor bijvoorbeeld Amerikanen om hier in het bestuur van een grote onderneming te gaan zitten”, waarschuwde hij. Kist benadrukte dat ING nog aan het nadenken is over de definitieve reactie. Die moet voor 5 september klaar zijn.
Voor die tijd heeft Kist wel duidelijkheid over zijn nieuwe salaris. De raad van commissarissen komt „ergens volgende week” naar buiten met het definitieve plan voor de lonen van het bestuur, aldus Kist. In april bleek dat de commissarissen hem en zijn medebestuursleden de komende drie jaar 60 procent meer loon willen geven, omdat ze achter liggen bij collega’s van andere, internationale verzekeraars.