Kerk & religie

Ds. J. P. Nap: Rust belangrijk in het onderzoek van Gods Woord

GOUDA – Rust is belangrijk voor het onderzoeken van Gods Woord. „Wie bij voorbaat een gejaagd gevoel heeft, dat hij straks eerst dit en dat nog moet doen, heeft niet de juiste luisterhouding. Het gaat om stille tijd, waarin je echt stil bent voor de Heere.”

Kerkredactie
23 April 2012 09:30Gewijzigd op 14 November 2020 20:40

Dat zei ds. J. P. Nap zaterdag in Gouda tijdens de huishoudelijke vergadering van de Hervormde Mannenbond. Hij sprak over ”Graven in het Woord”, volgens hem een van de belangrijkste doelstellingen van de mannenverenigingen.

De hervormde predikant te Lunteren stelde dat de tekst ”Onderzoekt de Schriften” (Joh. 5:39) zowel een constatering als een bevel is, een dringende oproep tot graven. „Het is een onderzoek in liefde, met als doel om in het Woord vooral te zoeken naar Christus, waar de Joden blind voor zijn.”

Ds. Nap noemde het nuttig om bij het Schriftonderzoek diverse Bijbeluitgaven met elkaar te vergelijken. Verder is het van belang om in het graven ervan overtuigd te zijn dat we in het Woord echt met het Woord van Gód te maken hebben. De Bijbel getuigt van zichzelf dat het Woord van God is, en ook de kerk neemt volgens de Nederlandse Geloofsbelijdenis de Bijbel als goddelijk aan.

„Het belangrijkste argument om de Bijbel als het Woord van God te belijden, is het feit dat de Heilige Geest mij daar in mijn hart van overtuigt. Het Woord ráákt mij. Hoe dat gaat? Wel, u leest de Bijbel, en ging het tevoren misschien honderd keer langs u heen, nu treft het uw hart.”

Velen in deze tijd, ook in de kerk, zien de Bijbel als een gewoon menselijk boek, een boek waarin mensen schrijven over hun ervaringen met God. „Laten wij echter beseffen dat een menselijk getuigenis van religieuze ervaringen en inzichten wel inspirerend en zelfs vertroostend kan zijn, maar niet werkelijk gezaghebbend. Zo zijn bekeringsgeschiedenissen leerzaam, maar niet gezaghebbend. Men kan er in zekere zin vrijblijvend kennis van nemen. De Bijbel presenteert zich echter op vele plaatsen expliciet met gezag.”

Calvijn benadrukte tegenover de Geestdrijvers dat de Schrift het instrument van de Geest is tot bekering. Ds. Nap: „Er is volgens Calvijn maar één weg tot God, en dat is de weg van het geloof in het Woord van God. Ervaring die niet op het Woord is gefundeerd, is blootgesteld aan de onzekerheden en wisselvalligheden van ons gevoel.”

De predikant wees ten slotte op het belang van rust, meditatie en gebed als omgeving waarin de Bijbel werkelijk open gaat. „Er moet ook werkelijk tijd worden vrijgemaakt voor stille tijd.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer