Onderhandelaars in Catshuis bestuderen CPB-cijfers
DEN HAAG (ANP) – VVD, CDA en PVV hebben zich vrijdagavond voor het eerst gebogen over de doorrekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) van de maatregelen en hervormingen die ze hebben bedacht om de komende jaren miljarden extra te kunnen bezuinigen. Na ruim drie uur werd het Catshuisoverleg stopgezet. De gesprekken gaan zaterdag om 13.00 uur verder.
Vrijdag kregen de twee regeringspartijen en gedoogpartij PVV onder ogen wat de effecten zijn van het pakket waarover ze het een week geleden in principe eens waren geworden. De zes onderhandelaars bestudeerden de cijfers over economische groei, overheidstekort, werkgelegenheid en koopkrachteffecten eerst in eigen kring en schoven rond 19.15 uur in het Catshuis aan. Mededelingen over de bevindingen van het CPB of over de voortgang werden niet gedaan.
De onderhandelaars moeten waarschijnlijk in 2013 een bedrag bezuinigen van tussen de 12 en de 16 miljard euro om weer te voldoen aan de Europese eis dat het begrotingstekort maximaal 3 procent van het bruto binnenlands product bedraagt.
Betrokkenen hopen dat er de komende dagen overeenstemming kan worden bereikt. Premier Mark Rutte zei deze week nog geen dag langer dan nodig te willen gebruiken. Maar zekerheid over een akkoord is er niet, zelfs niet nu ze al 7 weken rond de tafel zitten.
Rutte gaf vrijdag toe dat het overleg lang duurt, maar dat is omdat er „een heel groot probleem” op tafel ligt. Eerder maakte hij al melding van „grote verschillen van inzicht” tussen de drie partijen.
De onderhandelaars premier Mark Rutte en fractievoorzitter Stef Blok (VVD), Maxime Verhagen en Sybrand van Haersma Buma (CDA) en Geert Wilders en Fleur Agema (PVV) onderhandelen al sinds 5 maart in het Catshuis.
Chronologie van zeven weken Catshuisberaad
De zes onderhandelaars van VVD, CDA en PVV overleggen nu zeven weken in het Catshuis over miljardenbezuinigingen en hervormingen.
1 maart: Na nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) weten CDA, VVD en PVV dat ze minimaal 9 miljard euro extra moeten bezuinigen om volgend jaar te voldoen aan de Europese begrotingseis dat het overheidstekort niet boven de 3 procent uitkomt. Omdat dergelijke maatregelen nooit helemaal de verwachte opbrengst opleveren, is er naar verwachting een paar miljard euro extra nodig.
5 maart: De onderhandelaars trekken zich terug in het Catshuis. Wilders (PVV) benadrukt dat hij alleen pijnlijke bezuinigingen accepteert als hij er wat voor terugkrijgt, zoals minder asiel en immigratie. Totale mediastilte wordt afgekondigd.
16 maart: Premier Mark Rutte (VVD) wil opnieuw niet ingaan op vragen over de voortgang van de gesprekken. Wel wijst hij erop dat er niet wordt geschreven aan een nieuw regeer- en gedoogakkoord.
20 maart: Hero Brinkman stapt uit de PVV-fractie en gaat in de Kamer alleen verder. Daarmee verliest de gedoogcoalitie de meerderheid in het parlement.
22 maart: Duidelijk wordt dat de deadline voor de gesprekken 30 april is: dan wil de Europese Commissie de begrotingsplannen van Nederland hebben.
27 maart: Wilders meldt de andere onderhandelaars dat hij de hervormingen in onder meer zorg en sociale zekerheid niet kan accepteren. Hij wil de gesprekken stoppen, waarop Rutte en vicepremier Maxime Verhagen(CDA) dreigen met nieuwe verkiezingen.
28 maart: De onderhandelingen gaan volgens een officiële mededeling door „een moeilijke fase.” Rutte weet Wilders over te halen nog eens goed na te denken.
29 maart: De onderhandelaars besluiten toch verder te praten.
4 april: Rutte ontkent berichten dat er in het Catshuis of elders gesproken is over de positie van minister Gerd Leers (Asiel en Immigratie).
12 april: Rutte praat ook met SGP-leider Kees van der Staaij.
13 april: Wilders noemt berichten dat er bijna een akkoord is ’prematuur’.
20 april: Het CPB levert de doorrekening van het pakket maatregelen aan bij de onderhandelaars in het Catshuis. In de avond overleggen de onderhandelaars over de berekeningen.