Buitenland

„Smokkel raket was val voor al-Qaida”

De Amerikaanse president Bush heeft woensdag de „fantastische samenwerking” tussen de Amerikaanse, Britse en Russische veiligheidsdiensten geprezen in het ontmaskeren van de Britse wapenhandelaar Hemant Lakhani (68). Deze zou draagbare raketten van Russische makelij hebben willen verkopen aan een Somalische terreurgroep om Amerikaanse passagiersvliegtuigen neer te schieten.

Van onze correspondent
14 August 2003 11:53Gewijzigd op 14 November 2020 00:29

De man werd na zijn arrestatie dinsdag woensdag in Newark (New Jersey) voorgeleid en formeel beschuldigd van „wapensmokkel” en van „steun aan een terreurgroep”, maar volgens het weekblad Newsweek is er helemaal geen sprake van een Somalische terreurgroep. Lakhani werd volgens het blad achttien maanden geleden benaderd door een Amerikaanse undercoveragent die zich voordeed als contactman van een Somalische terreurgroep. Deze groep had zogezegd belangstelling voor draagbare raketten om daarmee commerciële vliegtuigen neer te schieten.

Het overleg tussen beide partijen duurde meer dan een jaar voordat de Brit naar Rusland reisde en daar in contact kwam met ’wapenhandelaars’, die echter agenten waren van de Russische veiligheidsdienst FSB. Die verkochten hem zogenaamd een Igla SA-18-raket, maar het ging in werkelijkheid om een ongevaarlijk nepmodel. Dat werd als ’medische apparatuur’ naar Baltimore in de VS gestuurd. Het was de bedoeling van de Amerikanen om de Brit na het in ontvangst nemen van zijn ’smokkelwaar’ te confronteren met zijn illegale activiteit. Hij zou dan kunnen kiezen tussen een langdurige gevangenisstraf of een optreden als informant voor de Amerikanen. Hij zou dan namelijk contact moeten zoeken met verbindingsmensen van al-Qaida, de terreurgroep die verantwoordelijk is voor de septemberaanslagen in 2001 in New York in Washington. De ontijdige publicatie van het vermeende complot door de Britse BBC en door ABC-News in de VS haalde echter een streep door die rekening. Lakhani’s identiteit was door die publiciteit meteen internationaal bekend en dat maakte hem onbruikbaar als undercoveragent voor de Amerikanen in hun speurtocht naar al-Qaida’s wapenhandelaars. Wat officier van justitie Christopher Christie in Newark woensdag een „ongelooflijk succes in de strijd tegen het terrorisme” noemde, is volgens het Amerikaanse weekblad Newsweek een „ongelofelijke blunder” die het gevolg is van loslippigheid tegenover de media van een nog onbekende bron binnen het Amerikaanse ministerie voor Binnenlandse Veiligheid in Washington.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer