Uitwisseling passagiersgegevens uitgelegd
STRAATSBURG (ANP) – Europa en de Verenigde Staten gaan gegevens uitwisselen van passagiers in de strijd tegen terrorisme. Donderdag stemde het Europees Parlement in met het nieuwe akkoord. Hieronder een korte uitleg over het akkoord.
Welke gegevens worden uitgewisseld?
Volgens het akkoord over Passagiers Namen Register (PNR) worden gegevens uitgewisseld die een persoon aan de luchtvaartmaatschappij levert. Het gaat dan om persoonsgegevens als naam, geboortedatum, adres, telefoongegevens en creditkaartinformatie. Daarnaast gaat het om informatie over de vlucht zoals bestemminbagage en stoelnummer, evenals informatie over de maaltijdkeuze of een verzoek tot medische assistentie aan boord. De informatie wordt gebruikt voor het opsporen, voorkomen en vervolgen van terrorisme en zwaar grensoverschrijdende criminaliteit zoals drugs- en mensenhandel.
Was er niet al een akkoord tussen de EU en de VS? Wat is er nieuw aan dit akkoord?
Ja. Onder een tijdelijk verdrag uit 2007 werden al dergelijke gegevens uitgewisseld. Maar het Europees Parlement vond dat verdrag ondermaats en stuurde in 2010 de Europese Commissie terug naar de onderhandelingstafel. Het Europarlement had met name vragen over de bescherming van de privacy en over de opslagtermijn. In het nieuwe akkoord is dit nader afgesproken.
Wat gebeurt er met de gegevens?
De informatie wordt maximaal 5 jaar in een actieve databank opgeslagen. Al na 6 maanden wordt alle informatie waaraan iemand geïdentificeerd kan worden, zoals naam en contactgegevens, afgeschermd. Na die 5 jaar kunnen de gegevens maximaal 10 jaar worden opgeslagen in een slapende databank die alleen door een beperkt aantal gemachtigde ambtenaren te bekijken is. Daarna wordt alle informatie geanonimiseerd.
Gegevens waaruit de geloofsovertuiging, politieke opvatting of gezondheidstoestand is op te maken (aan de hand van maaltijdkeuze of medische bijstand), kunnen alleen in bijzondere omstandigheden worden gebruikt. Bijvoorbeeld als de persoon in levensgevaar is. Per geval wordt dan toegang tot de gegevens verstrekt.
Waar kan een burger de gegevens bekijken die worden uitgewisseld?
De informatie wordt bewaard in databases van luchtvaartmaatschappijen. Deze verstrekken de gegevens aan het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid (Homeland Security). Iedere burger kan bij het Amerikaanse ministerie inzage krijgen in de gegevens die over hem of haar bekend zijn om te controleren of de informatie juist is. Bij vermoeden van misbruik kan een burger een klacht indienen bij de Amerikaanse autoriteiten.
Wanneer gaat het verdrag in?
De EU-ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken zullen de overeenkomst op 26 april aanstaande officieel goedkeuren. Vanaf dan zal het akkoord 7 jaar van kracht zijn.