Politiek

CPB heeft plannen binnen; Catshuis wacht op berekeningen

DEN HAAG (ANP) – De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV in het Catshuis zijn in afwachting van cruciale berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB). Eind vorige week is al een pakket met maatregelen naar de rekenmeesters van het kabinet gestuurd, meldden bronnen woensdag aan het ANP.

18 April 2012 19:23Gewijzigd op 14 November 2020 20:35
Catshuis. Foto ANP
Catshuis. Foto ANP

Naar verwachting komt het CPB donderdag of vrijdag terug met de rekensommen over de effecten van het pakket voor het overheidstekort, de koopkracht van burgers en de werkgelegenheid. Het CPB wilde woensdag geen commentaar geven. De onderhandelaars komen donderdag om 18.00 uur weer bijeen.

Het kabinet wil het overheidstekort terugbrengen van 4,6 procent in 2013 naar 3 procent, zoals afgesproken met andere eurolanden. Daarvoor moet netto 9,5 miljard euro worden bezuinigd, maar in werkelijkheid een bedrag tussen de 12 en de 16 miljard omdat veel bezuinigingsmaatregelen weer tot bijvoorbeeld hogere overheidsuitgaven aan uitkeringen leiden.

Wat een bedreiging kan zijn voor een succesvolle afronding in het Catshuis zijn vooral de CPB-berekeningen over de koopkracht voor mensen. Duidelijk is dat die voor iedereen zal dalen, maar het kan zijn dat sommige groepen onevenredig hard worden getroffen. Mogelijk dat dat er toe leidt dat het hele hoofdlijnenpakket zoals dat nu bij het CPB ligt, weer overhoop wordt gehaald.

De zes onderhandelaars van VVD, CDA en PVV zien elkaar deze dagen maar in korte sessies, waarin ze onderhandelen over concept-teksten zoals die bedoeld zijn voor het uiteindelijke akkoord. Over nieuwe, door PVV-leider Geert Wilders gewenste maatregelen op het gebied van asiel en immigratie, zouden de partijen het op grote lijnen eens zijn.

De onderhandelaars premier Mark Rutte en fractievoorzitter Stef Blok (VVD), Maxime Verhagen en Sybrand van Haersma Buma (CDA) en Geert Wilders en Fleur Agema (PVV) onderhandelen al sinds 5 maart in het Catshuis over de miljardenbezuinigingen en hervormingen die nodig zijn om de overheidsfinanciën weer op orde te brengen. Premier Rutte zei vrijdag nog dat het een „ongelooflijk probleem” is waar Nederland voor staat. Hij maakte toen ook melding van „grote verschillen van inzicht” tussen de drie onderhandelende partijen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer