Gezondheid

Wondklem kan doodbloeden voorkomen

Het aanleggen van een drukverband bij een ernstige bloeding vereist op z’n minst een geoefende hand. En als die geoefende hand er niet is? Dan biedt de medische versie van een haarclip uitkomst, ont­wikkeld door de Canadese gepensioneerde trauma­chirurg Dennis Filips. Zijn bedrijf Innovative Trauma Care Inc. sleepte er diverse innovatieprijzen mee in de wacht.

Jacob Siebelink

18 April 2012 17:26Gewijzigd op 14 November 2020 20:35
Foto Innovative Trauma Care Inc
Foto Innovative Trauma Care Inc

Klik hier voor een video.

Als traumachirurg bij de Canadese troepen in Afghanistan had Filips regelmatig te maken met zeer ernstige verwondingen. „Tijdens de drie perioden dat ik er gediend heb, merkte ik dat doodbloeden in trauma­situaties de belangrijkste doodsoorzaak is, terwijl dit relatief gemakkelijk voorkomen kan worden als de juiste mensen of middelen aanwezig zijn.”

Met zijn product –voluit: de Tactical Use Skin Closure (TUSC)– richt Filips zich specifiek op situaties waar deze mensen of middelen niet aanwezig zijn. Voor het aanbrengen ervan is volgens hem geen medische opleiding nodig. „Of je nu soldaat bent, politieagent of medicus, iedereen kan met dit product een ernstige bloeding tot stilstand brengen, bij zichzelf of bij een ander. De klemmen –eventueel meerdere per wond– kunnen uren in het lichaam blijven, totdat de patiënt in de operatiekamer is gearriveerd.”

Het openen van de steriele verpakking en het aanbrengen van de klem op de wond kosten niet meer dan drie seconden, zo laten animaties zien. „Dit is een belangrijk voordeel ten opzichte van concurrerende producten”, benadrukt Filips. „Een druk­verband aanleggen, kost al snel een paar minuten. Zeker wanneer er meer wonden zijn, is tijd van levens­belang.”

De gekromde naalden –vier aan weerszijden van de 5 centimeter lange TUSC– zijn volgens Filips het geheim van de smid. „Deze naalden tillen de huid aan beide zijden van de wond op en klemmen de huid­delen tegen elkaar, waardoor de bloedstroom stopt.” Bij een drukverband daarentegen wordt de huid volgens hem langs de oorspronkelijke deellijn tegen elkaar geklemd en blijft er een opening voor het bloed aanwezig. „Bovendien heeft het druk­verband als belangrijk nadeel dat de bloedstroom naar andere delen van het lichaam afgekneld kan worden wordt.”

In zo’n twee jaar tijd investeerde Filips, samen met zijn compagnon Ian Atkinson, 500.000 dollar in de ontwikkeling van het product. Halverwege dit jaar gaat de klem in productie en in de herfst is hij voor zo’n 65 dollar te koop in de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.

„Ons doel is om de overlevingskansen van slachtoffers in het veld te vergroten en het sterftecijfer in trauma­situaties omlaag te krijgen. We zijn ervan overtuigd dat dit product een verschuiving gaat veroorzaken in de traumazorg.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer