CPB: PVV-rapport over euro is gebrekkig
DEN HAAG – Het rapport dat de PVV liet maken naar de kosten van de euro is gebrekkig.
Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) woensdag. Het CPB liep het PVV-rapport op verzoek van de Tweede Kamer na.
Op basis van de rapporten van het Britse onderzoeksbureau Lombard Street Research, dat het onderzoek voor de PVV deed, is het niet mogelijk om zijn belangrijkste bevindingen te onderschrijven, namelijk dat de invoering van de euro Nederland geld heeft gekost en dat Nederland geld zou besparen door uit de euro te stappen, aldus het CPB.
De door Lombard Street Research gehanteerde onderzoeksmethoden vertonen gebreken, zegt het CPB. „Zo worden alle verschillen in de economische ontwikkeling tussen EMU-landen en EU-landen die niet deelnemen aan de euro aan de euro toegeschreven, terwijl andere mogelijke oorzaken van het verschil in ontwikkeling worden genegeerd.” Ook zegt het CPB dat er gegevens ontbreken in het volledige rapport waaraan wel wordt gerefereerd in de samenvatting.
Verder verwijt het CPB Lombard Street Research dat het rapport zich veelal beperkt tot vergelijkingen tussen landen op de korte termijn en wordt er weinig tot geen aandacht geschonken aan de lange termijn. Ook ontbreken verwijzingen naar wetenschappelijke literatuur en gegevensbronnen.
PVV-leider Geert Wilders presenteerde begin maart de resultaten van het guldenonderzoek. Lombard Street Research sprak toen van „aanzienlijk welvaartsverlies” voor de Nederlanders door de komst van de euro. Het bureau zei er wel bij dat dat „niet te kwantificeren” valt. Een terugkeer naar de gulden zou Nederland 51 miljard euro kosten, maar volgens Wilders zou die kostenpost worden goedgemaakt doordat ons land volgens het onderzoek in 2013 en 2014 al 75 miljard euro zou uitsparen.
Het guldenonderzoek kreeg vorige maand al weinig bijval vanuit de Tweede Kamer of het kabinet. Minister Jan Kees de Jager van Financiën liet weten dat in de loop der tijd voldoende onderzoeken hebben laten zien dat de kosten van het opbreken van de eurozone veel hoger worden ingeschat. VVD, CDA en PvdA wezen het rapport van de hand, net als Wilders’ oproep voor een referendum.
Lees hier het onderzoek van het CPB.