Buitenland

Libië betaalt nabestaanden Lockerbie

Libië gaat de nabestaanden van 270 slachtoffers van de Lockerbie-aanslag in totaal 2,7 miljard dollar smartengeld betalen. Advocaten van beide partijen hebben hiertoe woensdag in Londen een akkoord gesloten.

Buitenlandredactie
14 August 2003 10:21Gewijzigd op 14 November 2020 00:29

De oprichting van een compensatiefonds voor nabestaanden van de slachtoffers van de aanslag vormt een belangrijke stap op weg naar opheffing van de sancties die de Verenigde Naties elf jaar geleden tegen Libië instelden om het land te dwingen twee verdachten van de aanslag uit te leveren. De sancties zijn al opgeschort sinds Libië het tweetal, agenten van de Libische inlichtingendienst, in 1999 uitleverde. Een van de twee is inmiddels tot levenslang veroordeeld, de ander is vrijgesproken.

De Libische regering moet het geld op grond van het akkoord vandaag overmaken naar een rekening bij de Zwitserse Bank voor Internationale Schikkingen (BIS), waarna ze de VN-Veiligheidsraad per brief zal laten weten dat ze heeft voldaan aan de drie voorwaarden voor opheffing van de sancties. De andere voorwaarden zijn het aanvaarden van de verantwoordelijkheid voor de aanslag, die in 1988 boven de Schotse plaats Lockerbie werd gepleegd op een Amerikaans vliegtuig, en het verwerpen van terrorisme. Ook de VS en Groot-Brittannië moeten de Veiligheidsraad een dergelijke brief sturen, waarna Groot-Brittannië een ontwerpresolutie voor opheffing van de sancties in omloop zal brengen.

Als de sancties zijn opgeheven krijgen de families van de 270 slachtoffers elk 4 miljoen dollar uitgekeerd. Als de VS de sancties opheffen die zij tegen Libië hebben ingesteld, krijgen de nabestaanden nog eens 4 miljoen dollar en als Libië is geschrapt van de lijst staten die terrorisme steunen nog eens 2 miljoen dollar.

De advocaten van de nabestaanden verwachten dat de Veiligheidsraad de sancties snel opheft, maar VN-diplomaten zijn minder optimistisch, omdat Frankrijk dwars dreigt te gaan liggen. Frankrijk en Libië kwamen 1999 overeen dat de nabestaanden van de 170 slachtoffers van een tien jaar eerder gepleegde bomaanslag op een Frans vliegtuig boven Niger in totaal 33 miljoen dollar zouden krijgen. Dat komt neer op 194.000 dollar per slachtoffer. Frankrijk vindt dit te weinig in vergelijking met het bedrag dat de nabestaanden van de slachtoffers van de Lockerbie-aanslag krijgen. Voor de aanslag op het Franse vliegtuig zijn zes Libiërs, onder wie de zwager van president Gaddafi, bij verstek tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld.

Libië heeft lange tijd geweigerd om de schuld van de aanslag op het PanAm-vliegtuig boven Lockerbie zich te nemen, onder meer om een grote golf van rechtszaken en schadeclaims te vermijden. In april maakte de Libische minister van Buitenlandse Zaken, Chalgham, bekend dat zijn land bereid is een schadevergoeding te betalen aan de nabestaanden van de slachtoffers.

Onder druk van de VN-sancties leverde Tripoli enkele jaren geleden twee verdachten uit, die de bomaanslag zouden hebben uitgevoerd. In het proces tegen de twee Libische functionarissen, dat volgens Schots recht verliep in Kamp Zeist in Nederland, werd Abdel Basset al-Megrahi tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Een tweede verdachte ging vrijuit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer