Wereldwijd veel meer landbouwgrond nodig
GRONINGEN (ANP) – Er is wereldwijd rond het jaar 2050 zo’n 70 tot 100 procent meer landbouwgrond nodig, de technologische verbeteringen in de landbouw ten spijt. Dat concludeerden onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen.
De onderzoekers keken naar de ontwikkeling van de hoeveelheid landbouwgrond in de afgelopen 46 jaar. Die gegevens koppelden ze aan de voorspelde bevolkingsgroei, technologische vooruitgang en de groeiende wereldbevolking. Bovendien kunnen steeds meer mensen zich een ’rijk’ dieet met bijvoorbeeld veel vlees veroorloven. Volgens de onderzoekers kan de technologie die ontwikkeling niet bijbenen en moet er meer grond worden ingezet.
„Die extra landbouwgrond is er wel. Wereldwijd zijn er grote gebieden begraasd grasland zoals steppen en savannes. Die kan je omvormen tot landbouwgrond en inzaaien, al moeten daarvoor wel mensen met tractoren daar gaan wonen”, legt onderzoekster Sanderine Nonhebel uit.
„In dichtbevolkte landen als India en China is er relatief weinig landbouwgrond per hoofd van de bevolking beschikbaar. Zij zullen dus, wanneer ze daar geld voor hebben, voedsel gaan importeren”, legt Nonhebel uit. Volgens haar ligt daar voor de Nederlandse landbouwsector een mogelijkheid. „We hebben hier prima landbouwgrond en kunnen veel meer produceren dan dat we nu doen. Nederland kan op dit gebied een exportland worden.”
De Nederlandse consument zal echter meer gaan betalen voor zijn eten, vermoedt de onderzoekster. „De prijzen zullen gaan stijgen doordat er meer vraag is naar voedsel. Maar ik denk dat deze ontwikkeling voor Nederland zo slecht niet uitpakt.”