Cultuur & boeken

Gohlke schrijft roman over ondergang Titanic

„Honderden mensen op de dekken grepen om zich heen naar alles wat houvast bood. De achtersteven leek stil te hangen, lang genoeg om de valse hoop te bieden dat ze niet verder zou zakken. Daarna zakte ze de diepte in met alles en iedereen aan boord –zoals een lift in een mijnschacht zakt– en de zee sloot zich boven haar.”

Jacomijn Hoekman

17 April 2012 11:58Gewijzigd op 14 November 2020 20:33
Herdenkingskransen drijven op de zee bij Southampton, Engeland. Inwoners van de havenstad hielden vorige week een minuut stilte, ter herdenking aan de ruim 500 plaatsgenoten die bij de ramp met de Titanic omkwamen. Foto EPA
Herdenkingskransen drijven op de zee bij Southampton, Engeland. Inwoners van de havenstad hielden vorige week een minuut stilte, ter herdenking aan de ruim 500 plaatsgenoten die bij de ramp met de Titanic omkwamen. Foto EPA

Een scheepsramp als die van de Titanic blijft auteurs bezighouden. Ook de Amerikaanse Cathy Gholke, wiens lijvige roman ”Beloof het mij” vorige maand in het Nederlands verscheen.

Het boek gaat over twee Britse weeskinderen, die proberen te ontsnappen aan hun tirannieke tante. De oudste van de twee, Owen Allen, wil in Amerika een nieuw leven opbouwen voor hemzelf en zijn zusje Annie. Na jaren zuinig geleefd te hebben, lijkt dat doel eindelijk in zicht te komen: Owen heeft genoeg gespaard voor een ticket voor hemzelf op het nieuwe passagiersschip Titanic. Zijn zusje zal hij later laten overkomen, als hij in Amerika genoeg heeft verdiend voor een tweede ticket.

Zoals de lezer waarschijnlijk al vermoedt, gaat Owen een wisse dood tegemoet. Zijn pas opgedane vriend Michael overleeft de ramp, dankzij koelbloedig optreden van de –het is niet anders– moedige, knappe en doortastende Owen.

„Zeg tegen Annie dat ik van haar hou en dat ik voor haar zal bidden”, riep Owen omlaag, hangend over de reling.

„Owen, Owen”, herhaalde Michael steeds weer. Hij wilde dat er een einde kwam aan deze nachtmerrie. Maar dat gebeurde niet. De chaos van gillende vuurpijlen die ontploften in de duistere lucht, de uitgelaten muziek, de wegdrijvende reddingsboten (…). Er kwam geen einde aan.

Terwijl de Titanic met honderden opvarenden vergaat, ontkomt Michael in een reddingsboot. In Owens plaats arriveert hij in Amerika.

Annie in Engeland worstelt op datzelfde moment met de vraag waarom haar broer moest sterven en een straatjongen als Michael het overleefde. Ze haat de tiener voor wie Owen zijn leven op­offerde.

Het boek gaat maar een aantal bladzijden lang over de ondergang van de Titanic. De echo van de ramp klinkt echter heel het verhaal door. De roman laat zien hoezeer het scheepsongeluk de levens van duizenden mensen heeft beïnvloed, zoals elke ramp waarbij veel slachtoffers vallen. Het verlies van Owen zet het leven van Annie en Michael voor altijd op zijn kop. Annie, omdat ze het enige familielid verloor dat ze nog had. Michael, omdat de godvrezende Owen hem een nieuwe kans gaf op leven, en eeuwig leven.

Doordat de schrijver ook die laatste invalshoek naar voren laat komen in haar boek, wordt Gods genade zelfs zichtbaar in iets vernietigends als een enorme scheepsramp.

Het boek is helaas een typisch Amerikaanse roman, zonder de rafelrandjes die maken dat een boek je hart raakt. De haast perfecte hoofdpersonen zien er hartenbonzend knap uit en krijgen elkaar uitzinnig lief. De wanhoop en het verdriet in het boek zijn vaak voelbaar op weg naar een goed einde.

Maar wie zich aan dit soort romanclichés niet stoort, kan dit boek prima lezen. De zinnen lopen vlot en het boek is uit voor je er erg in hebt.

>>rd.nl/titanic


Boekgegevens

”Beloof het mij”, door Cathy Gohlke; uitg. Den Hertog, Houten, 2012; ISBN 978 90 331 2459 4; 480 blz.; € 23,90.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer