Bloemen- en groentetuin ineen is populair
Er komt steeds meer belangstelling voor het in de siertuin kweken van groente en fruit. Naast het genieten van bloemen valt er ook te plukken en te proeven.
Lange tijd hadden veel gezinnen de beschikking over een aparte groentetuin. Die zorgde gedurende een groot deel van het jaar voor verse groenten tegen relatief lage kosten. Sommigen teelden er zelfs een deel van hun aardappelen. Vaak was er ook nog een hoekje met bloemen voor de sier en om af te snijden voor op de vaas.
Naarmate de welvaart toenam en tijd schaarser werd, gingen alleen echte liefhebbers daarmee door. Groente in de winkel was immers niet duur, terwijl de kosten voor het zelf telen stegen. Bovendien doken er allerlei lastige ziekten en plagen op die bestreden moesten worden. En zo werden volkstuincomplexen steeds meer siertuinen met een optrekje, waar je op mooie dagen buiten kon zitten.
Intussen is de tuin bij huis niet alleen ingericht met sierheesters en bloemplanten, maar krijgen vruchtbomen en groentes in potten, bakken en zelfs in de volle grond er een plaats.
Het begon met kruiden die vers uit de tuin in de keuken gebruikt werden, maar nu staan ook tomaten, paprika’s en komkommers in groeizakken op het terras te pronken naast exotische kuipplanten. Miniboompjes van appels, peren, perziken en zelfs van olijven vinden gretig aftrek. Ook aardbeien in pot, vijgen, kiwi, bessen zijn heel gewild.
Veel van deze groenteplanten en vruchtbomen zijn goed te combineren met andere planten en struiken, maar je moet ze wel snoeien om ze klein te houden.
Het blad van rode bietjes, wortelen, krulsla en dergelijke kan op sierlijke wijze worden gecombineerd met bloeiende perkplanten. De tuin boet hierdoor niet in aan sierwaarde en het biedt een goede gelegenheid om bijvoorbeeld kinderen te laten zien hoe groenten groeien.
Natuurlijk kunnen schimmels en andere belagers een probleem worden, maar dat geldt ook voor andere planten. Bestrijd ze op natuurvriendelijke wijze, bijvoorbeeld door wegvangen of door middelen met een milieukeur. Beter is het om helemaal geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Kies bij zelf zaaien voor biologisch geteeld zaad van resistente rassen en probeer door een juiste plantcombinatie aantasting te voorkomen.
Er zijn kant-en-klare bakken of zakken met planten én potgrond te koop die op het terras geplaatst kunnen worden. Wie handig is, kan ook zelf een bak maken. Grotere groenteplanten als tomaat en komkommer zijn in zakken met grond te verkrijgen. Een probleem bij planten in potten of bakken is het regelmatig water geven. Zorg ervoor dat iedere plant over voldoende grond beschikt, zodat die een flinke watervoorraad kan vasthouden.