Staatsbezoek Gül doorkruist overleg Catshuis
DEN HAAG (ANP) – Het staatsbezoek van de Turkse president Abdullah Gül van dinsdag tot en met donderdag doorkruist het Catshuisberaad. De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV zullen moeilijk een gaatje kunnen vinden om tussen de verplichtingen door die premier Mark Rutte en vicepremier Maxime Verhagen hebben in het Catshuis bijeen te komen.
Maandagochtend spraken de onderhandelaars 2 uur en dat gaan ze maandagavond weer doen. De gesprekken zijn na 6 weken in een fase beland die een ingewijde als ’retespannend’ omschrijft. Steeds duidelijker wordt hoe ingrijpend sommige maatregelen uitpakken voor de koopkracht van burgers. Van het optimisme eind vorige week over een spoedig akkoord is niet veel meer over.
Daar komt dus het bezoek van Gül nog eens bij. Dinsdagochtend spreekt hij met leden van het kabinet en dinsdagmiddag is Verhagen gastheer van een bijeenkomst voor een bijeenkomst met Turkse en Nederlandse bedrijven. Dinsdagavond is het staatsbanket.
Woensdagochtend lijkt er een mogelijkheid te zijn voor de onderhandelaars om in het Catshuis weer even om de tafel te gaan. Begin van de middag ontvangt Rutte Gül voor een gesprek en biedt hij hem namens de Nederlandse regering een lunch aan. Woensdagavond is Rutte bij de presentatie van een nieuw cultuurfonds dat een initiatief is van Joop van den Ende. Daarna is er mogelijk nog tijd voor het Catshuis.
Donderdag is Verhagen tot begin van de middag druk met het bezoek van Gül aan de Floriade in Venlo. Daarna is er mogelijk weer tijd voor het Catshuis.
Afgelopen donderdag liet de Rijksvoorlichtingsdienst namens de onderhandelaars nog weten dat een eventueel akkoord nog minimaal een week op zich zou laten wachten. De ochtend erna onderstreepte PVV-leider Geert Wilders dat nog eens toen hij in een tweet mediaberichten over een ’bijna-akkoord’ als prematuur betitelde. De onderhandelingen kunnen nog alle kanten op, voegde Wilders er aan toe. Premier Rutte gaf na de ministerraad toe dat er geen garantie is dat de partijen er uit komen.
VVD, CDA en PVV praten sinds 5 maart in het Catshuis over bezuinigingen en hervormingen die de Nederlandse overheidsfinanciën weer op orde moeten brengen. Om het begrotingstekort in 2013 weer op de door Brussel geëiste 3 procent te krijgen, moet tussen de 12 en 16 miljard euro bezuinigd worden.