Turkse minderheden hebben appeltje met Gül te schillen
DEN HAAG – De PVV is niet de enige partij die de komst van de Turkse president Gül naar Nederland, morgen, met argusogen beziet. Ook Turkse minderheden verheffen hun stem. „De afgelopen 400 jaar waren jaren van onderdrukking, genocide, afslachting en vernietiging van cultureel erfgoed.”
Voor de Koerdische minderheid is het bezoek van Abdullah Gül aan Nederland, van morgen tot en met donderdag, geen feest. Dat zegt Sores Alan, woordvoerder van de Federatie Koerden in Nederland. „Hoe zit het met de dood van de talloze mensen tijdens de Koerdische opstanden van 1925 en 1938? Of met de meer dan 40.000 doden als gevolg van de laatste oorlog tussen de Koerdische PKK en de staat?” zo vraagt hij zich af. „Moeten wij in Nederland blind zijn voor al deze grove mensenrechtenschendingen uit het verleden en van nu?”
Alan heeft daarom een protestdemonstratie tegen de president op touw gezet. Woensdagmorgen staat hij op het Plein in Den Haag. Niet de feestelijke viering van 400 jaar handelsbetrekkingen staat dan centraal, maar de voortdurende mensenrechtenschendingen in Turkije.
Niet alleen de Koerden zijn van de partij bij de demonstratie. Ook Armeniërs, christelijke Assyriërs en vertegenwoordigers van de linkse Federatie van Arbeiders uit Turkije in Nederland geven acte de présence.
Allen kunnen verwijzen naar een keur aan bedenkelijke feiten. De Armeniërs zijn woedend over het feit dat de Armeense genocide uit 1915 nog altijd niet door Turkije erkend wordt, en dat het anti-Armeense beleid in hun ogen nog altijd niet is gestopt. Ook de Assyriërs kunnen verwijzen naar moordpartijen en systematische achterstelling in Turkije.
Volgens de organisaties die de minderheden in Nederland vertegenwoordigen, komen de afgelopen 400 jaar in Turkije neer op een periode van „onderdrukking, genocide, afslachting en vernietiging van cultureel erfgoed.”
De Koerdische woordvoerder Alan heeft in de loop van de jaren nauwelijks verbetering gezien. „Sterker, de situatie is de achterliggende jaren alleen maar verslechterd voor de Koerden.”
Ook de Armeense Mato Hakhverdian, vertegenwoordiger van de Federatie Armeense Organisaties in Nederland, is weinig hoopvol. „Misschien op detailniveau, maar Armeniërs worden nog steeds achtergesteld. Meer dan duizend jaar oude Armeense kerken zijn stallen geworden, of militaire depots. Andere zijn zelfs helemaal vernietigd.”
PVV-leider Wilders haalde afgelopen weekeinde weer hard uit naar Gül. De Turkse president noemde Wilders in een interview met De Telegraaf een islamofoob. De PVV-leider „verkondigt een extreem geluid, dat radicalen voedt”, aldus Gül, „Turkse humor: christen-pester, koerden-mepper, hamas-vriend en islamist Gül klaagt over tolerantie”, liet Wilders zaterdag in een reactie weten.
De Turkse president stelde overigens dat hij Wilders wel de hand zal schudden bij een eventuele ontmoeting.