Kerk & religie

Franse evangelist: Onderlinge liefde christenen middel tot bekering moslims

LYON – De hele Westminster Geloofsbelijdenis onderschrijft hij „van ganser harte. Maar met één artikel ben ik het oneens”, aldus de evangelist Filippe Placard. „De Westminster zegt dat er drie genademiddelen zijn: woord, gebed en sacramenten. Maar het zijn er vier.”

Van een medewerker
13 April 2012 23:13Gewijzigd op 14 November 2020 20:29
Ds. Charles Nicolas. Foto RD
Ds. Charles Nicolas. Foto RD

De vierde, zei Placard vrijdag, is deze. „Volgens de Bijbel is de onderlinge gemeenschap van christenen een belangrijk middel tot bekering van buitenstaanders.”

Placard sprak op de laatste dag van de Colloque Biblique Francophone, die deze week nabij Lyon werd gehouden. Hij is door een Franse zendingsorganisatie uitgezonden om het Evangelie bekend te maken in islamitische landen.

De evangelist gaf aan dat er geen speciale „techniek” bestaat voor het bereiken van moslims. De term „evangeliseren onder moslims” wil hij daarom bewust vermijden. „Vaak wordt in dit verband ook het woord ”vriendschapsevangelisatie” gebruikt, maar dit woord verfoei ik, want echte vriendschap mag nooit als middel worden misbruikt. Vooral niet omdat in de moslimcultuur vriendschap heel diep wordt opgevat.”

Om moslims met het Evangelie te bereiken, bestaat er volgens hem slechts één vereiste: de moslimnaaste onvoorwaardelijk liefhebben en hem of haar met een houding van respect en dienstbaarheid tegemoet treden. „Het krachtigste middel waardoor moslims tot bekering komen is de gemeenschapszin en onderlinge liefde tussen christenen.”

Persoonlijke relatie

Placard wees hier op Johannes 13:34, waar Jezus het „nieuwe gebod” instelt en dan zegt: „Hieraan zullen de mensen bekennen dat gij Mijn discipelen zijt, zo gij elkaar liefhebt.”

De evangelist relativeerde ook het belang van verstaanbare Bijbelvertalingen en dan voor iedere cultuur aangepast. „Men overschat de werking van het Bijbellezen in het isolement”, vindt hij. „Het Woord moet vooral in persoonlijke relatie worden gebracht. Vaak publiceren organisaties met ongepaste trots de grote aantallen Bijbels die ze ‘dropten’. Bijbelverspreiding is goed, maar moet nooit buiten de intermenselijke relaties om gaan.”

Placard wilde echter niet somber zijn, omdat vele moslims tot bekering komen. Hij noemde een aantal open deuren en geboden mogelijkheden. „God kan gebruikmaken van merkwaardige middelen. Vele ontwikkelde moslims verafschuwen bijvoorbeeld het fundamentalistische terrorisme en kregen daardoor een afkeer van de islam. Moslims in de westerse landen voelen zich vaak ontworteld en staan open voor warm contact en gesprekken over de Bijbel en de Koran.” In dit verband wees Placard op de World Reformed Fellowship (wrfnet.org) die volgens hem voortreffelijk werk doet om moslims te bereiken.

Aangepast pastoraat

Ds. Charles Nicolas, ziekenhuispredikant in Alès, hield vrijdag zijn tweede lezing over het ”pastoraat voor zieken en stervenden”. Volgens ds. Nicolas is de situatie van gezonde, zieke of stervende mensen in de grond gelijk en bestaat er in zekere zin geen speciaal ziekenpastoraat. „Anderzijds mag de realiteit van ziekte, handicap of de bijzondere ernst van terminale patiënten niet worden ontkend en daarom kan men spreken van een ”aangepast pastoraat”.”

Vanuit zijn jarenlange ervaring in Franse ziekenhuizen kon ds. Nicolas vertellen over ingrijpende veranderingen. De zieke is thans „eisend” en voelt zich snel slachtoffer, vandaar de toenemende agressie en ingediende claims en klachten. De predikant betreurt het ook bijzonder dat in elke ziekenhuiskamer een tv aanwezig is. „Ziek zijn is in zekere zin een voorrecht, want het roept op tot bezinning en meditatie, en juist dat wordt door aanwezigheid van tv verstoord.”

Uitvoerig ging ds. Nicolas in op deze „vereiste van een ziekenpastor: ongehaastheid. Hoewel niet zo uitdrukkelijk vermeld in de Bijbel, is een ”dravende” Jezus ondenkbaar.” Volgens de predikant mogen en moeten er lange stiltes vallen in het ziekenbezoek. „Dan krijgt de zieke het gevoel dat er bereidheid tot luisteren is.”


In Ste-Foy-lès-Lyon, nabij Lyon, werd deze week de jaarlijkse Colloque Biblique Francophone gehouden. Deze krant deed verslag. Vandaag deel 3 (slot).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer