Kwart artsen laat zich intimideren door patiënt
UTRECHT – Een kwart van de huisartsen, fysiotherapeuten en tandartsen verricht wel eens onnodige behandelingen onder druk van intimiderende patiënten.
Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerde enquête die de medische ledenorganisatie VvAA heeft gehouden onder 990 zorgverleners en 500 patiënten. Een deel van de ondervraagde hulpverleners heeft wel eens een patiënt doorwezen na intimidatie, terwijl dat anders niet was gebeurd.
Het merendeel van de huisartsen, fysiotherapeuten en tandartsen verwacht dat de zorgkosten zullen stijgen als gevolg van intimidatie. Het verrichten van extra handelingen en het doorverwijzen naar andere artsen brengt kosten met zich mee.
Huisartsen zeggen het meeste last van intimidatie te hebben: 82 procent van hen heeft dit wel eens meegemaakt. Een kwart van de huisartsen heeft ooit handelingen verricht of juist nagelaten als gevolg van intimidatie. Meestal gaat het om verbaal geweld, zoals geschreeuw in de wachtkamer en dreigtelefoontjes. Meestal is de patiënt zelf de boosdoener. De familie van de patiënt bemoeit zich ook vaak met de behandeling.
Om nog beter inzicht te krijgen in dit thema heeft de VvAA ook patiënten ondervraagd. Dat onderzoek wijst volgens de organisatie uit dat patiënten steeds mondiger worden. Een ruime meerderheid zoekt voorafgaand aan het bezoek aan een behandelaar informatie over klachten en behandelmethoden. Ruim 80 procent wil meebeslissen over de behandelmethode; ouderen vaker dan jongeren. Bijna vier op de vijf consumenten zeggen zich bij een zorgverlener ook vrij te voelen om te zeggen wat hij of zij denkt.
Volgens Edwin Brugman, directeur kennismanagement en netwerken van VvAA, is het inmiddels in de Verenigde Staten een trend dat hulpverleners extra onderzoeken verrichten alleen om eventuele claims te voorkomen. „We moeten ervoor waken dat het daar in Nederland niet naartoe gaat.”