Cameron op bezoek in Myanmar
NAYPYIDAW (ANP/AFP) – De Britse premier David Cameron heeft vrijdag in Myanmar, het vroegere Birma, gesproken met onder anderen president Thein Sein en oppositieleidster Aung San Suu Kyi. Hij was de eerste westerse regeringsleider in tientallen jaren die het land in het zuidoosten van Azië bezocht.
Cameron kwam aan in Naypyidaw, dat de militaire leiders in 2005 tot hoofdstad van Myanmar uitriepen. Vorig jaar kwam een einde aan het militaire bewind in het land, dat in 1948 onafhankelijk werd van het Verenigd Koninkrijk.
Thein Sein noemde de ontmoeting met Cameron „historisch” en verwelkomde de Britse premier in zijn residentie. „We zijn tevreden en bemoedigd door uw erkenning van Myanmars inspanningen voor democratie en mensenrechten”, zei hij tegen Cameron. De Britse premier had kort na aankomst de Myanmarese leiders geprezen, omdat zij na tientallen jaren van militaire dictatuur hebben gekozen voor een hervormingsbeleid. „Ik denk dat het juist is hierheen te komen en die stappen aan te moedigen”, zei de Britse premier.
Na het onderhoud met Thein Sein ging Cameron naar de vroegere hoofdstad Yangon, waar hij oppositieleidster Suu Kyi ontmoette in haar woning aan een groot meer. Daar heeft zij het grootste deel van de afgelopen 22 jaar onder huisarrest gestaan. Suu Kyi drong aan op opschorting van de economische sancties tegen haar land.
Sinds vorig jaar is er een burgerregering in Myanmar. Begin deze maand werden vrije parlementsverkiezingen voor een beperkt aantal zetels gehouden. Die werden bijna allemaal gewonnen door de partij van Suu Kyi. Als de leiders van Myanmar Cameron ervan kunnen overtuigen dat zij het hervormingsbeleid zullen voortzetten, zal de Europese Unie de sancties tegen het land vrijwel zeker versoepelen.
Volgens de Britse oud-ambassadeur in Thailand Derek Tonkin is het effect van de sancties echter niet zo groot en is het veel belangrijker dat het bedrijfsleven het weer interessant gaat vinden om in het land te investeren.