Ouder moet haast maken met kinderpaspoort
DEN HAAG – Nederlandse kinderen hebben vanaf 26 juni een eigen identiteitskaart of paspoort nodig om naar het buitenland te reizen. De verwachte run op het kinderpaspoort blijft echter uit.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken verstuurde vorige maand 630.000 brieven aan ouders met het verzoek de reisdocumenten voor hun kinderen voor 1 mei aan te vragen. Uit cijfers van het ministerie bleek gisteren dat er tot nu toe maar 70.000 aanvragen zijn ingediend. De regels worden hoe dan ook niet versoepeld: het ministerie vindt dat iedereen ruim de tijd heeft gehad om een nieuw document aan te vragen.
Wat verandert er per 26 juni?
In Nederland was het altijd mogelijk om kinderen onder de 16 jaar bij te laten schrijven op het paspoort van hun ouders. Vanaf 26 juni zijn die bijschrijvingen in verband met Europese regelgeving niet meer geldig als reisdocument. Kinderen van alle leeftijden moeten dan in het bezit zijn van een eigen identiteitskaart of paspoort om naar het buitenland te kunnen reizen.
Waarom moeten mensen dan al voor 1 mei naar het gemeentehuis?
Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil op deze manier rond de zomervakantie een te grote drukte bij stadhuizen en gemeentehuizen voorkomen.
En wie toch later is?
Ouders die na 1 mei een aanvraag indienen, lopen kans dat het reisdocument niet voor eind juni klaar is, waardoor ze niet met hun kinderen op vakantie kunnen. Het is dan ook niet meer mogelijk om een spoedaanvraag te doen. De marechaussee heeft al aangegeven dat er scherp gecontroleerd zal worden op de nieuwe reisdocumenten. Wie niet over het juiste paspoort beschikt, kan zijn of haar reis niet vervolgen.
Moeten ouders die deze zomer niet naar het buitenland gaan ook voor 1 mei actie ondernemen?
Liever niet, wat het ministerie betreft. Ook na 26 juni moet iedereen vanaf 14 jaar vanwege de identificatieplicht in het bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs. Een paspoort of identiteitskaart voor jongere kinderen is echter alleen nodig bij reizen naar het buitenland. Het ministerie roept ouders die deze zomervakantie niet met hun kinderen naar het buitenland reizen dringend op om voor 1 september geen aanvraag in te dienen om de gemeente te ontlasten.
Moeten kinderen mee naar het gemeentehuis bij het aanvragen van een reisdocument?
Ja, op grond van de Paspoortwet moet de aanvrager persoonlijk aanwezig zijn. De gemeente kan ook meer informatie geven over de procedure rond het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart. Wel moet iedereen er rekening mee houden dat de kosten snel op kunnen lopen. Niet alleen het reisdocument zelf, ook het laten maken van een geschikte pasfoto kost geld.
Hoeveel kost een paspoort voor kinderen dan?
Voor paspoorten en identiteitskaarten gelden maximumtarieven, maar gemeenten mogen ook minder vragen. Een paspoort kost hoogstens 48,73 euro en een identiteitskaart 40,05 euro. Voor kinderen tot en met 13 jaar kost een identiteitskaart 30 euro.
Is het paspoort van de ouders zelf nog wel geldig na 26 juni?
Ja. De bijschrijvingen voor de kinderen zijn vanaf 26 juni ongeldig, maar het paspoort waarin de bijschrijvingen staan, blijft gewoon geldig tot de datum die in het paspoort staat aangegeven bij ”geldig tot”.
Wat gebeurt er als iemand probeert om straks zonder een apart paspoort voor kinderen naar het buitenland te reizen?
Als iemand via Schiphol probeert te reizen, zal die bij de douane worden tegengehouden en direct rechtsomkeert kunnen maken. Dat is een financiële strop, want mensen kunnen hun geleden schade niet vergoed krijgen. De reisvoorwaarden zijn wat dat betreft duidelijk, zo benadrukt de ANVR, de koepelorganisatie voor de reiswereld: reizigers zijn zelf verantwoordelijk voor geldige reisdocumenten.