Binnenland

Pieter van Vollenhoven pleit voor verplichte anticonceptie

HILVERSUM – Pieter van Vollenhoven, oud-voorzitter van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid, wil dat er een wettelijke regeling komt die gedwongen anticonceptie bij zwaar verslaafden, psychiatrisch patiënten en verstandelijk gehandicapten mogelijk maakt.

Binnenlandredactie
13 April 2012 08:25Gewijzigd op 14 November 2020 20:28
Mr. Pieter van Vollenhoven. beeld ANP
Mr. Pieter van Vollenhoven. beeld ANP

Nu met reacties.

Dat meldt de NOS.

Van Vollenhoven zegt dit vanavond in het televisieprogramma Zembla. Jaarlijks sterven naar schatting vijftig kinderen door mishandeling. Een veelvoud wordt (ernstig) mishandeld. In de eerste periode van de zwangerschap worden alle vitale organen van een baby aangelegd. Drugsgebruik van een aanstaande moeder of mishandeling van de zwangere vrouw kunnen in die periode grote gevolgen hebben voor het ongeboren kind.

De overheid moet kinderen daar tegen beschermen, vindt Van Vollenhoven. Hij zegt zich ervan bewust te zijn dat gedwongen toepassing van anticonceptie heel ver gaat. „Mensen zullen zeggen: „Dat gaat te ver”, en ik moet eerlijk zeggen, dat zeg je ook makkelijk als je de werkelijkheid niet kent. Voor mij was die problematiek ook een eyeopener, dan schrik je ook. Je ziet dat je die ouders moet helpen, want die hebben zichzelf niet in de hand.”

Diverse deskundigen, zoals Erik Gerritsen, directeur van Jeugdzorg Amsterdam, en directeur Sjef Czyzewski van GGZ Bouman in Rotterdam, zijn het met Van Vollenhoven eens. „Deze ouders hebben soms al een of twee keer laten zien dat ze niet in staat zijn om voor hun kinderen te zorgen”, zegt Gerritsen. „Als je deze ouders elke keer weer een nieuwe kans geeft, gedoog je kindermishandeling.”

Van Vollenhovens laatste onderzoek als voorzitter van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid ging over 27 kinderen die mishandeld werden tot de dood er (bijna) op volgde. De onderzoeksraad concludeerde onder meer dat „de overheid onvoldoende in staat is om haar verantwoordelijkheid voor de veiligheid van jonge kinderen tussen 0 en 12 jaar binnen gezinnen waar te maken.”

Dr. R. Seldenrijk, directeur van de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV), is huiverig om bij bepaalde groepen mensen in de samenleving gedwongen anticonceptie toe te passen. „Het is een heel zwaar middel. Je grijpt als overheid in het meest intieme van het menselijk bestaan in. Dat zwangere vrouwen of kinderen mishandeld worden of zelfs overlijden, is een serieus probleem. Anticonceptie valt onder de geneesmiddelen, dus is in alle gevallen een medische indicatie nodig om anticonceptie in te zetten. Ik zou liever het pleidooi van de SGP willen onderschrijven die begin dit jaar pleitte voor ondertoezichtstelling van ongeboren kinderen, al vóór de 24e week van een zwangerschap.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer