Onderwijs & opvoeding

Amarantis opgedeeld en afgeslankt

AMSTERDAM (ANP) – Onderwijsinstelling Amarantis wordt opgesplitst in vijf delen en 250 medewerkers verliezen hun baan. Door deze maatregelen hebben de banken weer voldoende vertrouwen in het voortbestaan van Amarantis om de continuïteit te garanderen. Dat heeft interim-voorzitter Marcel Wintels donderdag gezegd tijdens een manifestatie voor het voortbestaan van de onderwijsinstelling. Amarantis verkeert in financiële problemen doordat het door het vorige bestuur werd opgezadeld met een schuld van 100 miljoen euro.

12 April 2012 14:43Gewijzigd op 14 November 2020 20:27
beeld ANP
beeld ANP

De school, waar ruim 30.000 leerlingen op zitten in voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs, wordt per 1 augustus 2012 opgesplitst in vijf kleinschaligere schoolgroepen. Dat betekent wel dat er ongeveer 250 van de 3300 medewerkers, vooral in ondersteunende en staffuncties, hun baan gaan verliezen.

Wintels liet op de bijeenkomst in Amsterdam weten daar met gemengde gevoelens te staan. „Ik heb heel goed nieuws, omdat de continuïteit bewaard blijft. Maar helaas moeten we wel afscheid nemen van collega’s.” De instelling is door het vorige bestuur opgezadeld met een schuld van 100 miljoen euro.

In een reactie liet minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) weten dat ze blij is dat de instelling kan blijven bestaan. „De eerste, maar zeer belangrijke slag is geslagen”, aldus de minister. Volgens Wintels heeft de minister constructief meegewerkt aan een oplossing. „Wij werden enorm gesteund, ook al was dat naar buiten toe niet zichtbaar”, aldus de interim-voorzitter.

Op de NDSM-werf in Amsterdam waren donderdag een paar honderd scholieren en docenten op de manifestatie om de in financiële problemen verkerende school te redden. Diverse politici, zoals Lodewijk Asscher en Jan Marijnissen, hebben de menigte toegesproken. De aanwezigen lieten 999 ballonnen op.

Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP) heeft veel problemen met de 250 ontslagen. „Ik ga samen met de mensen die nu op de schopstoel zitten een comité oprichten om te voorkomen dat zij worden ontslagen. Deze mensen zijn hard nodig.” Bovendien wil hij nog een „hartig woordje” spreken met de mensen die verantwoordelijke zijn voor de problemen. „Ook met de minister.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer