Vuurzeeën nog niet onder controle
Hulpdiensten in verscheidene Europese landen hebben de vuurzeeën als gevolg van de hittegolf en aanhoudende droogte nog niet onder controle weten te brengen. Vooral in Portugal, Spanje en op Corsica lijken brandweerlieden weinig vooruitgang te boeken in hun strijd tegen de alles verzengende vlammen.
De gigantische bosbrand die al vier dagen in de bergen rond de plaats Monchique in het zuiden van Portugal woedt, is volledig uit de hand gelopen en bedreigt nu zelfs toeristische etablissementen aan stranden van de Algarve. „De situatie is uitermate ernstig”, aldus lokale bestuursleden in het getroffen gebied dinsdag. Het vuur woedt op verschillende fronten, wat de situatie zeer gecompliceerd maakt.
Het leger zette dinsdag een speciale eenheid in om de vuurhaarden in het bergachtige gebied Serra de Monchique te bestrijden. Staatsbosbeheer in Portugal meldde dinsdag dat sinds het begin van dit jaar al bijna 215.000 hectare bos in vlammen is opgegaan, een gebied bijna zo groot als Luxemburg.
De Portugese minister van Binnenlandse Zaken, Lopes, bezocht dinsdag het getroffen gebied om de schade op te nemen. Hij zei dat de regering overweegt de „publieke noodtoestand” af te kondigen voor de regio zodat er makkelijker hulp kan worden gestuurd. Het vuur heeft sinds eind juli vijftien mensen het leven gekost en volgens schattingen van eind vorige week voor meer dan 1 miljard euro aan schade aangericht.
Rond Barcelona in het buurland Spanje lijkt de situatie niet veel beter te zijn. Dinsdag bleven de branden, die reeds vijf mensenlevens hebben geëist, zich uitbreiden. Dinsdagavond moesten meer dan 1000 mensen hun huizen verlaten omdat de vuurzee dichterbij kwam. Honderden brandweerlieden bestrijden de vlammen rond Sant Llorenc Savall, waar maandag vijf mensen door verstikking om het leven kwamen. Zij probeerden het vuur tevergeefs te ontvluchten. Het gaat om de familie van een lokale politicus.
Sinds afgelopen weekeinde hebben de branden in Catalonië zo’n 4000 hectare bosgrond in de as gelegd. De minister-president van de regio Catalonië noemde de situatie heel erg „heikel.” In heel Spanje is in een maand tijd meer dan 30.000 hectare bos afgebrand.
Brandweerlieden op Corsica, Sardinië, in Frankrijk en Duitsland zijn ook nog steeds druk met het bestrijden van verscheidene vuurhaarden. Maandagavond moesten 300 toeristen met boten van een camping worden geëvacueerd die door branden was ingesloten.
Een Franse rechtbank veroordeelde maandag twee Italiaanse studenten tot acht maanden cel wegens het veroorzaken van een bosbrand. De brand woedde bij een camping in Villeneuve-Loubet in het zuidwesten van Frankrijk, aldus een gerechtelijke bron dinsdag. De twee pyromanen van allebei 19 jaar staken vorige week vrijdagavond een haag van cipressen in brand.
De hittegolf blijft ondertussen in Zuid-Europa slachtoffers maken. In Spanje kwam met de dood van nog eens twee personen het aantal slachtoffers sinds het begin van de hittegolf eind juli op 24, aldus de Spaanse regering dinsdag. Het ging om een 62-jarige man in de noordelijke stad Zaragoza en een bejaarde vrouw uit Cordoba in Zuid-Spanje.
In de Noord-Italiaanse stad Milaan hebben de hoge temperaturen al zeker acht mensen het leven gekost. Volgens Italiaanse kranten van dinsdag gaat het vooral om oudere mensen die problemen kregen met hun luchtwegen. De thermometer wijst geregeld boven de 40 graden Celsius aan. Volgens hulpverleners zijn in de nacht van maandag op dinsdag enkele mensen naar het ziekenhuis gebracht met verschijnselen van oververhitting.
De hittegolf die in verscheidene landen mensenlevens eist, lijkt ondertussen zijn langste tijd te hebben gehad. Voor eind deze week worden lagere temperaturen voorspeld. Een ’koufront’ zou aan het eind van de week in Noord-Italië wat verkoeling kunnen brengen, maar de komende dagen blijft het er onaangenaam heet.