Tandsteen; toetje; kapotte mondhoeken
Dagelijks poetsen wij twee à drie keer de tanden, we flossen, gebruiken ragers en spoelen met mondwater. Toch komt tandsteen vrij snel weer terug als de tandarts het heeft verwijderd. Wat kunnen wij eraan doen om tandsteen te voorkomen?
Op de tanden en kiezen vormt zich ten gevolge van het eten van voedsel een laagje tandplaque dat bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. Wanneer de tandplaque niet verwijderd wordt, kan die verkalken en ontstaat er tandsteen. Het verkalken van de tandplaque wordt voornamelijk veroorzaakt door bepaalde stoffen (calciumfosfaten) die in het speeksel aanwezig zijn. Vandaar dat tandsteen vooral aanwezig is aan de tongzijde van de ondersnijtanden en de wangzijde van de bovenkiezen, waar zich de uitgangen bevinden van de grote speekselklieren.
Vooral ter voorkoming van aandoeningen van het tandvlees (parodontitis) is het van belang dat het aanwezige tandsteen professioneel verwijderd wordt. U geeft aan dat u naast het poetsen ook de ruimtes tussen uw tanden reinigt met tandzijde en ragers, wat als preventieve maatregel heel goed is.
Mijn advies is nogmaals met de mondhygiëniste/tandarts de gebitsreiniging door te nemen. Individuele factoren in het speeksel kunnen ook een rol spelen, ondanks een goede mondhygiëne.
A. van Horssen, tandarts
Na de warme maaltijd nemen wij meestal een schaaltje vla of yoghurt met muesli. Dit zou schadelijk zijn voor een goede spijsvertering. Kan een toetje kwaad of is het beter om daarvan af te zien?
Een melkproduct als toetje is geheel onschadelijk voor een goede spijsvertering, ervan uitgaand dat u geen allergie of een intolerantie hebt voor melkproducten.
Variatie in de voeding, niet alleen verspreid over de dag maar ook binnen een maaltijd, is juist noodzakelijk voor een goede spijsvertering en om alle voedingsstoffen die u dagelijks nodig hebt, binnen te krijgen.
Vla is een minder goed product dan yoghurt met muesli. Vla bevat veel suiker en daarnaast kleur- en smaakstoffen. Yoghurt bevat bacteriën die nuttig zijn voor een goede darmfunctie. Nog beter is biogarde in plaats van yoghurt, omdat biogarde meer goede bacteriën bevat.
Kies bij muesli voor de naturelvariant, niet voor de krokante. Krokante muesli is gesuikerd. De suiker kan net als bij fruit leiden tot gisting in de darmen, waardoor winderigheid ontstaat. Bovendien is toegevoegde suiker overbodig, het levert geen enkele goede voedingsstof. Vergelijk de verschillende muesli’s goed met elkaar: een goede en lekkere muesli is rijk aan stukjes gedroogd fruit, noten, zaden en kokos.
R. van der Ploeg, diëtiste
Ik heb last van kapotte mondhoeken (kloofjes). Ik heb geen kunstgebit. Ik gebruik al vitaminetabletten en zwavel-zinkoxide, maar het komt steeds weer terug. Wat kan ik hieraan doen?
Uw mondhoekkloofjes lijken zeer hardnekkig. Vitaminetabletten en zwavel-zinkoxide geven kennelijk slechts tijdelijk effect. Bekend is dat mondhoekkloofjes vooral voorkomen bij gebitsdragers. Dat heeft te maken met plooivorming door verminderde beethoogte. Voeg daarbij een versterkte speekselvloed bij een niet goed passende prothese en er ontstaat een goede voedingsbodem voor micro-organismen (vooral stafylokok, een bacterie, en candida, een schimmel).
Bij niet-prothesedragers is er nogal eens sprake van eczeem of zelfs psoriasis. Een tekort aan vitamine (B) is slechts zelden een oorzakelijke factor; evenmin een ijzer- of zinktekort.
Advies aan prothesedragers: zorgvuldig reinigen, loszittende prothese aanpassen of vervangen, ’s nachts prothese uit.
Advies aan mensen met een eigen gebit: gerichte controle van gebit en mondholte. Voor allen geldt: Daktacortzalf en Bactrobanzalf, beide tweemaal per dag afwisselend aanbrengen.
J. H. Baan, huisarts