„Geestelijke nood in cellen Z-Afrika groot”
De behoefte aan geestelijke verzorging in de gevangenissen van Zuid-Afrika is „skrikwekkend” groot. Duizenden pastorale hulpen en vrijwilligers zijn dringend nodig, aldus Die Kerkbode, het orgaan van de Nederduitse Gereformeerde Kerk in Zuid-Afrika.
Een en ander blijkt uit een omvangrijk onderzoek naar de geestelijke nood in Zuid-Afrikaanse gevangenissen dat werd uitgevoerd door prof. Francois Swanepoel, medewerker van de Suid-Transvaalse Sinodale Kommissie vir die Diens van Barmhartigheid (SKDB).
Volgens Swanepoel kan aandacht voor de geestelijke nood van gevangenen voorkomen dat de kerk ineffectief omgaat met misdaadbestrijding. Op dit moment belandt 70 procent van degenen die hun straf hebben uitgezeten opnieuw in de cel.
De SKDB heeft nu besloten een commissie voor de zorg voor gevangenen in het leven te roepen. Prof. Swanepoel kreeg de opdracht zo snel mogelijk een eerste vergaderdatum vast te stellen.
Zuid-Afrika telt zo’n 180.000 gevangenen, van wie er ruim 64.000 wachten op verhoor. Uit de studie blijkt dat 77 procent van hen affiniteit heeft met het christelijk geloof. Slechts 11 procent is geen lid van een kerk; 27 procent was voordat hij of zij in de gevangenis belandde actief betrokken bij het gemeenteleven; 31 procent ging regelmatig ter kerke.
Binnen het gebied dat de synode van Zuid-Transvaal bestrijkt, zijn voorzover bekend slechts drie geestelijk werkers actief. Swanepoel becijferde dat er voor heel Zuid-Afrika 35.000 pastorale hulpen en 42.000 vrijwilligers vereist zijn om de nood te lenigen.
Samenwerking met andere christelijke kerken is „uiters noodsakelik”, aldus Die Kerkbode: het is een groot probleem om de juiste mensen te vinden.