Politiek

P. J. Vergunst: Minister, kerken bidden voor vervolgden

DEN HAAG – In protestantse kerken wordt zondags 
niet alleen steevast gebeden voor regering en overheid, maar ook voor vervolgde broeders en zusters in het buitenland.

Redactie politiek
11 April 2012 11:06Gewijzigd op 14 November 2020 20:26
Foto Fotolia
Foto Fotolia

Dat heeft drs. P. J. Vergunst, algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond, dinsdag gezegd tegen minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) tijdens diens ontmoeting met een aantal religieuze leiders.

„De betrokkenheid in het gebed is de dragende grond voor al onze activiteiten op het terrein van godsdienstvrijheid en vervolgde christenen”, aldus Vergunst.

Behalve Vergunst waren bij de ontmoeting ook vertegenwoordigers aanwezig van onder meer de Sudan Gospel Mission, de Iraanse Koresgemeente en de Egyptisch-Koptische Kerk, van migrantenkerken en van 
de Liberaal Joodse Gemeente. Er waren verder mensen van de Korean Reformed Church, de Bahai­gemeenschap en islamieten present.

Minister Rosenthal ontmoette de religieuze leiders voor de tweede keer. De bewindsman hecht eraan met hen van gedachten te wisselen over godsdienstvrijheid.

Van zijn kant lichtte Rosenthal gisteren toe dat geloofsvrijheid prioriteit heeft in zijn mensenrechtenbeleid. Hij gaf ook aan hoe dat handen en voeten krijgt. In veel landen is het een gevoelig onderwerp, constateerde hij, en ligt er een taboe op.

Vergunst zei vanmorgen dat de minister uitstekend op de hoogte bleek van wat er speelt op het gebied van godsdienstvrijheid. „Hij is daar zeer bij betrokken.”

Op hun beurt konden ook de vertegenwoordigers van de religieuze stromingen kort iets zeggen. Vergunst riep Rosenthal dinsdag op vooral ook in actie te komen, al dan niet via stille diplomatie. „De ambassades in bijvoorbeeld Sudan en Eritrea doen veel onderzoek naar de situatie in die landen. Maar als de situatie zich wijzigt, moet je opnieuw onderzoek gaan doen. Dat kan verlammend werken. Je moet ook in actie komen.”

Rosenthal beloofde de religieuze leiders de concrete punten die onder zijn aandacht waren gebracht, op te pakken via collega-ministers of ambassades.

De bewindsman liet weten dat hij het contact met de kerkelijke vertegenwoordigers graag wil voortzetten. Vergunst waardeert dat. „Ik ben blij dat hij daar tijd voor wil reserveren. De twee ontmoetingen heb ik als heel zinvol ervaren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer