Gezondheid

kiwi’s en allergie; hoge bloeddruk ’s nachts door dromen; fruit na de maaltijd

Ook ik heb de ervaring dat groene kiwi’s de slijmvliezen in de mond kunnen prikkelen (RD 24 maart). De gele variant is een andere soort en lijkt minder problemen te geven. Heeft dat dan te maken met onrijpheid of wellicht met een allergische reactie?

11 April 2012 09:01Gewijzigd op 14 November 2020 20:26

De gele kiwi is inderdaad een ander type kiwi dan de groene. De vruchten verschillen qua samenstelling en smaak, heb ik inmiddels zelf vastgesteld…

Kiwi’s bevatten enkele proteolytische (eiwitsplitsende) enzymen, zoals papaïne, dat onder meer betrokken is bij de vorming van aften (mondblaren). Daarnaast bevatten deze vruchten actinidine. Actinidine is een proteïnase, een eiwitsplitsend enzym. In de literatuur is te lezen dat het een allergeen is. Mensen met een zogeheten type I-allergie voor actinidine kunnen klachten krijgen, bijvoorbeeld prikkeling in de mond tijdens of direct na het eten. Dit verschijnsel heet het orale-allergiesyndroom. Het komt relatief veel voor.

Een andere allergische reactie is het ontstaan van contacturticaria, beter bekend als galbulten. Deze kunnen zich zeer snel na het eten van kiwi voordoen.

Daarnaast kunnen er astmatische klachten en benauwdheid optreden.

Een probleem voor mensen met een allergie voor actinidine is dat zij soms, vanwege deze allergie, ook allergisch kunnen reageren op latex. Zo’n reactie noemen wij een kruisreactie. Over het algemeen wordt mensen met een latexallergie geadviseerd geen kiwi’s te eten.

Voor zover ik heb kunnen nagaan, varieert de activiteit van actinidine in de beide kiwirassen nogal sterk: de gele kiwi bevat veel minder (slechts 2 procent) actief actinidine dan de groene. Mogelijk vormt dit de sleutel tot verklaring van verschillen in het optreden van een allergische reactie. Dat lijkt mij aannemelijk.

Dr. A. van Nieuw Amerongen, emeritus hoogleraar orale biochemie


Ik slik voor hoge bloeddruk tweemaal daags Diovan 80 mg, Metoprolol 100 mg en amitriptyline 25 mg. Overdag is de bloeddruk goed, maar ’s nachts altijd hoger (180/105). Ik droom iedere nacht. Kan dat een oorzaak zijn?

Gewoonlijk wordt de bloedruk overdag gemeten. Kennelijk hebt u een bloeddrukmeter thuis of heeft uw huisarts een 24 uursmeting bij u verricht waaruit blijkt dat u alleen ’s nachts een hoge bloeddruk hebt.

Dit is een ongewoon verschijnsel. Het zou zeer wel kunnen dat dit veroorzaakt wordt door uw dromen. Van het bloeddrukverlagende middel Metoprolol is bekend dat het in zeldzame gevallen aanleiding kan geven tot levendige dromen en zelfs nachtmerries. Het zou bij u dus een averechts effect kunnen hebben.

Diovan geldt als een probaat middel, dat in uw geval het beste als eenmalige dosering van 160 mg met het avondeten of voor de nacht ingenomen kan worden. Amitriptyline is een antidepressivum. Een en ander zou u deze week eens met uw huisarts moeten bespreken.

J. H. Baan, huisarts


Na de broodmaaltijd eet ik twee stuks fruit. Ik las dat er een uur tussen de maaltijd en fruit eten moet zitten. Beter voor de spijsvertering en de vitamines doen beter hun werk. Juist?

Geen enkel voedingsmiddel bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen. Daarom is het goed om tijdens een broodmaaltijd verschillende producten te nuttigen, zoals brood, boter, (gezond) beleg, melk en fruit. De voedingsstoffen die daarin voorkomen, hebben elkaar nodig om het voedsel te verteren. Fruit levert vitamines en mineralen die als bestanddeel van enzymen een rol spelen bij de spijsvertering. Het is dus onjuist dat vitamines een uur na de maaltijd beter hun werk doen. De praktijk leert echter dat sommige mensen last krijgen van winderigheid als ze direct na de maaltijd fruit eten. De oorzaak daarvan zou zijn dat de suikers uit het fruit in de darmen gaan gisten. In dat geval kunt u beter een of twee uur wachten. Hebt u geen last, dan kunt u rustig fruit eten na de maaltijd.

R. van der Ploeg, diëtiste

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer