Duizenden protesteren tegen amnestiewet
PARAMARIBO (ANP) – Duizenden mensen hebben dinsdag in Paramaribo meegedaan aan een protesttocht tegen de omstreden amnestiewet in Suriname. De deelnemers protesteerden tegen de aantasting van de Surinaamse rechtsstaat.
Daar is volgens hen sprake van omdat het Surinaamse parlement vorige week een wet heeft aangenomen die ervoor zorgt dat de daders van de Decembermoorden geen straf krijgen.
Ook in Amsterdam was dinsdag een protest tegen het aannemen van de wet. Daar deden ongeveer 300 mensen aan mee.
De stille tocht in Paramaribo is georganiseerd door het Comité Behoud Democratische Rechtsstaat Suriname. Dit comité bestaat uit ruim twintig organisaties, variërend van kerkelijke organisaties en vakbonden tot mensenrechtenorganisaties en de organisatie van nabestaanden van de slachtoffers van de Decembermoorden.
Bij het begin van de tocht werd het Surinaamse volkslied gezongen en was er een minuut stilte. De deelnemers waren bijna allemaal in witte kleding gestoken. Onder de deelnemers waren veel prominente Surinamers, zoals oud-president Ronald Venetiaan en enkele van de ministers uit zijn regering, onder wie oud-minister van Justitie Chandrikapersad Santokhi, tegenwoordig parlementslid namens de oppositie.
Hij was blij met de opkomst. „De kracht van deze bijeenkomst is dat er zoveel mensen op dit tijdstip zijn gekomen. Zo direct na het werk, zonder dat ze naar huis konden gaan om te eten of te slapen. En het is een mix van jong en oud, man en vrouw en van alle bevolkingsgroepen. Dat is bijzonder”, aldus Santokhi. Volgens hem is het zeker meer dan tien jaar geleden dat er zoveel mensen in Paramaribo op de been waren om hun stem te laten horen.
Protest Curaçao
Ruim honderd mensen zijn dinsdagavond (lokale tijd) op Curaçao bijeengekomen uit protest tegen de vorige week aangenomen amnestiewet in Suriname. De bijeenkomst op het Wilheminaplein in het centrum van Willemstad is rustig verlopen. De betogers waren grotendeels in het wit gekleed.
Bij het protest zijn vijftien duiven vrijgelaten als symbool voor de vijftien slachtoffers van de Decembermoorden. Esmeralda Wijngaarde, dochter van de vermoorde Frank Wijngaarde, las brieven voor die ze aan haar vader heeft geschreven.